av Francis Lundh | 12. oktober, 2010  

Fedmedebatten: Kunsten å sette en diagnose på det meste

Det heteste helsetemaet disse dagene er fedme og overvekt og hvem som har skylda. Kari Jaquesson mener man ikke skal sykeliggjøre overvektige og de med fedme, Landsforeningen for overvektige raser over ”spis mindre, tren mer”-forenklingen hennes og doktorgradsstudent og sykepleier Magnus Strømmen sier han er sikker på at fedme er en sykdom. Strengt tatt snakker de alle forbi hverandre, for slik jeg oppfatter Jaquesson så er dette ment som en brannfakkel i retning av at en diagnose ikke blir en sovepute, og det er et meget godt poeng.  Vi lever i en velferdsstat som  gir oss økonomisk støtte når vi blir syke, samtidig som jeg oppfatter at flere og flere mer eller mindre vage diagnoser kjemper om anerkjennelse. Det er livsfarlig og skjære alle over en kam her, men akkurat når det gjelder overvekt og fedme er det kanskje et visst poeng ved og ikke sykeliggjøre det i alt for stor grad.

Sykepleier Strømmen har nok helt rett i at genetikken spiller en svært stor rolle og Jaquesson burde ikke avfeie akkurat det. Det at man ut i fra genetikken har økt risiko for en rekke forskjellige sykdommer eller tilstander er ikke nytt, men det at man eksempelvis har noe økt risiko for brystkreft eller blodpropp betyr ikke at man da allerede har sykdommen. Strømmens argument er egentlig ganske lite kontroversielt: han sier at sykelig overvekt kan være sykelig. Jeg tror ikke det egentlig var disse Jaquesson siktet mest til, selv om kritikken hennes også kan ha rammet enkelte urettferdig. Vi vet alle at vi har muligheten til å legge på oss dersom vi inntar mye mat med mye energi, og ikke forbrenner tilstrekkelig selv. Det i seg selv er grunnlaget for trimkjendisens hypotese, for vi vet dermed også at ved å gjøre det motsatte – innta mindre energi og forbrenne mer – så vil vi kunne reversere prosessen.

Er det da en sykdom når kuren bare er å gjøre noe annet enn vi allerede gjør? Det er et vanskelig spørsmål, vi har eksempelvis godkjente slankepiller, så det er altså noe man har legemidler mot. Er røyking en sykdom? Det er legemidler mot det også. Samtidig tenker jeg som eksrøyker: Det er jo bare strengt tatt å slutte. Det kan være vanskelig (svært vanskelig for enkelte) men det er mulig å gjøre ved hjelp av vilje. I en tid der enkelte later til å tro at svært alvorlige sykdommer som kreft lar seg påvirke på samme måten – ved tankens eller viljens kraft alene – kan man med fordel sette et klart skille mellom selvpåført avhengighet og det jeg tror de fleste allerede forbinder med sykdom. Så er det selvfølgelig mange årsaker til personers livsstil, i tillegg til gener spiller miljø en viktig rolle, ingen tvil om det. Men det gjør det ikke nødvendigvis til en sykdom bare fordi det har sammensatte årsaker.

Det kan bli en ganske stor debatt å gå inn på hva som bør kalles sykdom og ikke, men det viktige med akkurat dette er: Er du overvektig så hjelper det deg antakelig ikke å se på deg selv som syk. Det fremstår som en trøst i selvmedlidenhetens vanskeligste stund. Og er man ekstremt overvektig og har fedme så er det en lang vei å gå, og man trenger muligens hjelp fra lege og kanskje også fra godkjente medikamenter. Det er likevel ingen grunn til å grave seg ned eller si at man har en arvelig sykdom. Tenk heller på deg selv som et vidunderlig, friskt menneske, som skal bli desto mer vel med deg selv ved og gradvis begynne å gjøre noen øvelser hjemme, spise litt sunnere, på sikt bli med på et treningssenter uten å skru ambisjonene i været, og etter hvert ta deg en joggetur i ny og ne. Ellers er ikke gode råd særlig dyre: Helsedirektoratet har en mengde av dem knyttet til kosthold og trening, les dem her. De oppfattes kanskje som kjedelige og du kjenner dem kanskje fra før, men det er nyttig lesning. Slankeindustrien er enorm, men jeg tror det enkle er best her og ville styrt langt unna ukebladsreklamene. Vær lykkelig med deg selv som overvektig, men innse at du må legge om livsstilen. Du trenger ingen mirakelkurer, bare faglig veiledning. Det er viktig at vi prøver å ta ansvar for vår egen helse, både med tanke på oss selv og samfunnet for øvrig. For hva folkehelse angår, så er overvekt en skikkelig tungvekter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

God og nyanserty artikketl! Jeg er selv lege og har vært norgesmester i athletic-fitness og er nå dommer i Norges Kroppsbygger- og FitnessForbund. Jeg har også skrevet en hovedfagsoppgave om trening og kosthold og hvordan man bruker det som et verktøy for å gå opp eller ned i vekt. I tillegg har jeg forsket på diabetes og holder foredrag på ulike treningssentre og høyskoler om kosthold. I tillegg jobber jeg som personlig trener og er med på å utdanne de som skal bli personlige trenere. Som du ser så har jeg både teoretisk kunnskap og praktisk erfaring, kanskje mer enn noen andre i Norge på hva jeg snakker om.

Her er fakta som alle burde vite og være enig i:

- Fedme i seg selv er en sykdom og fører til mange andre sykdommer når man har nådd en viss overvekt, definert som BMI over 35 eller 40.

- Årsaken til fedme er økt inntak av kalorier i forhold til sitt forbruk over tid, og DET er ikke noe sykdom i seg selv! Dette er en viljestyrt handling.

Det finnes utallige grunner til at noen velger å overspise i forhold til sitt forbruk:

1. Emosjonelle årsaker -mange søker trøst i maten, de kjedespiser, mat gir lett velbehag og er en viktig kilde til glede for mange. Jo mer sukker og fett varen inneholder, jo mer glede gir det. Manglende nærhet blir substituert med matinntak.

2. Sosiale årsaker -om man er i et miljø hvor alle spiser mye og hele tiden blir man selv påvirket til å spise. Det være seg å jobbe på en butikk/ et bakeri med mye boller og skolebrød i nærheten, eller gå ut med venner og ta seg en pizza, litt McDonaldsmat eller besøke venner som ser tv og serverer chips og cola etc. Kulturen og mattradisjonene i hjemmet påvirker også ens eget matvarevalg senere i livet. Er foreldre sånne som jobber og bare knasker gulrøtter blir gjerne barnet det også. Og omvendt.

3. Tidsmessige årsaker -usunn mat er som regel mer fetende enn sunn mat. Men med dagens hektiske liv og våre fulle hverdager er det ikke enkelt å lage god og sunn mat til familien som er veldig tidskrevende. Da er det enklere å lage halvfabrikata, eller hive inn en Grandiosa i ovnen. Dette er mat som er mer energitett enn grønnsaker og annen mat lagd fra bunnen av.

3. Økonomiske årsaker -grønnsaker og annen sunn mat (kyllingbrystfilet, laksefilet) er mye mye dyrere enn usunn mat. Er man er fattig student eller sliter med økonomien ellers er det selvsagt ikke mulig å velge de dyreste og beste råvarene. Også her blir valget styrt mot mer uheldige produkter som lettere fører til fedme og holder appetitten oppe.

5. Biologiske årsaker – enkelte mennesker får mye mer velbehag av å spise. Alle får glede av mat men hos enkelte er det større respons i belønningssenteret i hjernen og dette kan føre til overspising. Dette er en velkjent mekanisme hos de typisk avhengige personlighetstypene. Også spillavhengighet, alkoholavhengighet og sexavhengighet har med hyperfunksjon i dette området å gjøre.
Andre mennesker kan ha manglende produksjon av leptiner og ghreliner osv -hormoner som skilles ut etter matinntak og får oss til å føle metthet. Disse vil da lettere spise mer enn de forbruker da det er manglende metthetssignaler i hjernen. Arv spiller en rolle her.

Som du ser er det et hav av ÅRSAKER til at folk spiser. Men man kan likevel velge å overkjøre dette ved å ta ansvarsfulle valg og tenke av “denne maten trenger jeg ikke for så mange kalorier bruker jeg ikke på en dag.”
Da vil man ikke bli overvektig. Vi mennesker er ikke som rotter på et laboratorium som MÅ ha mat fordi en substans i hjernen krever det -vi har evne til å tenke på hva vi gjør. Klart å ta rette valg er vanskelig og krever viljestyrke, men det er absolutt mulig.

Overvektige mennesker må her selv ta ansvar for å ta de rette valgene. Norge har blitt et samfunn hvor enhver som kommer med en moraliserende pekefinger automatisk blir synderen uansett hvor rett de måtte ha i sin uttalelse. Slik som Kari Jaquesson.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Forøvrig kan man stille de overvektige 3 spørsmål:

1. Hvor mange kalorier om dagen spiser du?
2. Hvor mange timer om dagen er du i aktivitet?
3. Hvor mange ganger i uka trener du?

Er det et misligsforhold mellom inntak og forbruk over tid, vil man øke i vekt. Årsakene til misligsforholdet spillr ingen rolle og er helle ikke relevante.
Temaet i diskusjonen er hvorvidt fedme er sykdom eller en selvpåført viljestyrt handling over tid.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flott og reflektert skrevet !
Jeg har selv levd mesteparten av livet som undervektig og etter at jeg ble ufør har jeg pga stillesittende situasjon lagt på meg nesten 10kg som egentlig ville vært bra om det var veltrente kg men desverre… det jeg da sikter til er jo nettopp stillesittingen som årsak i svært stor grad men samtidig kan en også lure på hvorfor jeg ikke har lagt på meg 60 kg ? Jo… mental aktivitet kan også være medvirkende til kroppsaktivitet som bidrar til å minimere faren for overvekt og som “energibombe” med relativt høyt aktivitetsnivå så vil jeg tro at kroppen lystrer din mentale innstilling i ganske høy grad med høyere forbrenning enn en person som beveger seg av tvang men sitter stille “inni hodet” på-en-måte :D

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Veldig bra innlegg i debatten. Nettopp dette med at de tre partene som har snakket høyest i saken, egentlig snakker forbi hverandre.

Selv er jeg overvektig (ca 15kg), men godt trent. Har lagt på meg i korte perioder av livet da jeg har et veldig ustabilt, lavt stoffskifte. MEN det er jo ingen som helst tvil om at kiloene kommer utelukkende av at jeg har spist mer enn jeg har forbrent. -Stoffskiftet kan være en enkel sovepute/unnskyldning, men kroppen min lite. For å unngå dette er jeg avhengig av å trene!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kaloriinntaket er høyere enn hva som forbrennes = overvekt
Verre er det ikke, og det er vi SELV som bestemmer dette! Ingen sykdom!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er en tjukkas selv er bare å ta det med et smil. Kosta meg mere å bygge denna kroppen, en års medlems skap på elexia :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra innlegg!

Kari Jaquesson har et meget godt poeng og har mot til å tale “fettet” midt imot. Det har utviklet seg en tendens der overvektige krever at samfunnet både skal godta fedme, klassifisere det som attraktivt og samtidig ta de helsemessige utfordringene og kostnadene fedme påfører samfunnet.

Alle har rett til å føle seg vel. Men det oppstår et paradoks når det argumenteres for at overvektige skal oppfattes som attraktive (ref evighetsdebatt rundt tykke/tynne modeller, feites selvbilde etc) samtidig som det kreves at overvekt betegnes som en sykdom.
Betyr det at det er attraktivt å være syk?

Som Kari sier – At dette er et skalkeskjul for latskap.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Som overvektig nesten hele livet må jeg si at det er skremmende lite kunnskap om årsaken! Tror dere virkelig vi sitter og dytter innpå mat i sofaen hele døgnet?

Og hvorfor ikke se på det som en sykdom? En sykdom kan man bli frisk av, med de rette virkemidlene. Å bli sett på som kun dum og lat derimot er BARE demotiverende. Spesielt når man følger alle råd, er aktiv og ligger på et kaloriintak som ville gjort “normale” mennesker sengeliggende av næringsmangel.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fedme skyldes en hormonubalanse som følge av den maten vi spiser. Hørt om alkoholikere som sliter med å legge fra seg flaska. Velkommen til sukroholikeren og fruktoholikeren, og så har vi noen potetoholikere og i norge har vi mange brødoholikere. Ikke alle som drikker alkohol blir alkoholikere, og derav…………..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei.
Jeg kan si meg enig i at det å være feit er selvforskyldt.
Jeg er selv stor,men aktiv og har fettet er ikke til hinder for meg.
Jeg er ikke lat og jeg vet at med mer trening og mindre kalorier vil jeg gå ned i vekt.
Men hvis det hadde vært så lett for alle,hvorfor er det da så mange som sliter?
Og har det gått for langt,kan det vel være vanskelig å gå ned uten hjelp?
mange sliter også psykologisk og da hjelper det lite at man får høre at man er lat og feit.Spørsmålet om fedme er en sykdom eller ikke …Tja ,det er vel det vi har forskere og leger til å finne ut.Ikke en hyper treningsfrik som irriterer seg over feite folk som ikke kan trene og se ut som hun selv.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Virus og bakterier gjør tynne mus tykke

Hvorfor kan noen mennesker tilsynelatende spise hva de vil uten å legge på seg, mens andre har en konstant kamp mot vekten? I 2001 ga den indiskfødte legen Nikhil Dhurandhar kanskje en del av svaret da han publiserte resultater som tyder på at fedme kan skyldes virus, og dermed i realiteten er en smittsom sykdom.

I dyreforsøk viste Dhurandhar at adenovirus-36 spres raskt via blodet og hopes opp i fettvevet der det får antallet fettceller til å flerdobles. Smitteforsøk med mus og kyllinger viste at viruset lett kan spre fedme fra ett enkelt dyr til en hel gruppe. Undersøkelsene viste også at nesten én av tre personer i en gruppe tykke mennesker hadde vært smittet med viruset.

Også bakterier mistenkes for å være årsak til fedme. De spiller en viktig rolle i fordøyelsen, der de bidrar til å bryte ned maten slik at vi kan oppta næringen. I 2006 viste Jeffrey Gordon ved Washington University i to undersøkelser at bakteriesammensetningen i tarmen hos både mennesker og mus er forskjellig hos tykke og slanke individer. Og hvis bakteriefloraen fra en tykk mus overføres til tarmen hos en slank mus, blir den tykk. de nyttige bakteriene i menneskets tarm kan deles i to grupper: Overvektige har relativt mange bakterier fra gruppen Firmicutes, mens slanke personer har flere bakterier fra den andre gruppen, Bacteroidetes.

Perspektivene er store, idet en vaksine kanskje vil kunne forebygge fedme, mens antibiotika eller antiviral medisin kan gjøre der lettere å gå ned i vekt.”
(Illustrert Vitenskap, 12/2010, s.21)

Værsågod, nå vet du mer om fedme, kjære deg som har en mening ut fra dine begrensete kunnskaper!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synes også dette var godt reflektert skrevet.

Og så er jeg enig med Catalyzator her. Mental aktivitet er også en aktivitet som kan holde oss vitale og sunne.
Det har jo også i stor grad å gjøre med bevisstgjøring.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har det siste døgnet lest flere blogger, og kommentarer, som alle kommer med all verdens bortforklaringer på fenomenet. Takk, Francis, for et vel gjennomtenkt innlegg i debatten. Jeg er hjertens enig med deg. Jack Daniels kommentar bidrar også til å kaste lys over saken.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Liker godt sammenligningen din med røyk.
Dette er det mange som sliter med og unnskyldningene for å slutte neste uke og ikke i dag er like mange som det er for å utsette treningen til i morgen eller over nyttår. Jeg jobber som personlig trener og instruktør på fulltid og hjelper familier til å rette opp i de små tingene som gjør de store forskjellene. Utrolig givende å faktisk se at slaget IKKE er tapt da det er mange der ute som er villige til å forebygge eller rette opp skade. Men så lenge fast food og hveteprodukter er billig vil det alltid finnes fedme uansett hvor mange skarpe uttalelser mediafigurer har på blogger og i media. På samme måte som røykerne tenner seg en røyk selv om det står at røyking dreper på pakka….
Hilsen AktivMamma.blogspot.com

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flott artikkel! Jeg er uansett ikke tvil om når det kommer til fedme som andre livsstilsykdommer spiller vilje enn viktig rolle.

Selv har jeg vilje av stål, men tross dette er jeg overvektig. 155, 63 kg. Kcal 1500-1700, trener ca 60 timer per mnd..spinning/ styrke (ikke de to siste mnd) Problemer med å tilegne meg muskelmasse.( De to siste mnd har jeg trent mindre pga jobbskifte til en annen plass, men siste 3-4 årene har jeg trent som beskrevet). Noen som tar utfordringen med å gi meg en forklaring?:O Eller vil prøve som pt for meg mot betaling? :O (har hatt det tidligere, uten noen nevneverdige resultater).

Jeg har venner som elsker å sitte i ro, putter i seg hva de vil- uten vektoppgang! Litt forandring i vanene- så går de som ønsker ned i vekt ( bare til illustrasjon av mitt eget eksempel).
Komplekse årsaker til spising, ja! Naturvitenskapelige forklaring ifh til et gj.snitt av befolkningen- det går ant. Derimot vil jeg påstå at en skal være veldig forsiktig med å påføre mennesker skyldfølelser ved enkle forklaringer.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For noe tøv. Det er hva man spiser, ikke hvor mye man spiser som gjør at man legger på seg.

Se:
www lavkarbo no
www lchf se
www ketolyse no
www lchf no
www skaldeman se

Se på alle menneskene her som har spist seg frisk, med masse god mat uten å trene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er veldig sjeldent sant det som tykke sier: “at noen kan spise hva de vil uten å legge på seg”. Jeg så et eksperiment på TV hvor en tykk og en tynn venninne sa at de spiste akkurat det samme, men den ene var alltid overvektig og den andre kunne spise hva hun ville uten å legge på seg. Da eksperter gikk inn og registrerte alt de to spiste over en ganske lang periode, viste det seg at den tynne slett ikke fikk i seg like mange kalorier som den tykke. Det skal ikke mange ekstra kalorier til for å øke på langsomt og sikkert. Dessuten skal det ganske mye til for å gå ned, og man kan ikke gi opp etter halvgått løp. Man må ikke gå tilbake til sine gamle uvaner – som mange jo-jo slankere gjør etter å ha oppnådd målet. Det er snakk om en livslang ny livsstil. Tips: Lavkarbokosthold er den letteste og mest tilfredsstillende måten å gå ned i vekt på – men husk man må fortsette med den hele livet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Glemte å si; når jeg spør etter pt, er det kun de som er sikker i sin sak- å mener bestemt at de kan få til forandringe. Altså pt med garanti ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Blir irritert når leger sier at Fedme er en sykdom.. Hvordan kan dere si det

sitat “Her er fakta som alle burde vite og være enig i:

- Fedme i seg selv er en sykdom og fører til mange andre sykdommer når man har nådd en viss overvekt, definert som BMI over 35 eller 40.”

At fedme fører til andre sydommer er jo riktig. Og enkelte sykdomer kan sikkert få fedme til et biprodukt. (lavtstoffskifte etc.) Men fedme i seg selv er ikke noe sykdom. Det er kun Fett.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

PS: Man må ikke bruke samme unnskyldning som narkomane, alkoholikere og røykere gjør – “Det er umulig å slutte” (å spise karbohydrater). Nei, det er ikke umulig! Når man slutter med karbohydrater så forsivnner søtsuget. Søtsuget har sammenheng med insulinsvingninger og slikt stabiliserer seg når man går på lavkarbokost. Dessuten: Mosjon gir noe av den samme effekten som rusmidler og kose-spising, man oppnår en god følelse fra endorfiner. Hvorfor da ikke velge mosjon i stedet for kake (eller rusmidler)? Hvis man foretrekker kake istedet for mosjon så er det vel fordi man er lat. Treningsmuligheter – også gratise – finner man rett utenfor stuedøren.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Carisma : Det er ikke alltid kalorier og trening som er det som må rettes på, men andre faktorer også. Jeg lover deg at ett år med meg skulle jeg fått deg i form for så langt er det ingen “feite” som har kommer til meg som ikke har kommet bra i form. Da har det også vært diabetes, PCOS, metabolsk syndrom, prolapser osv i bildet. MEN, det tar tid å bli stor og enda lenger tid å bli mindre. Man må ikke bare legge om mat og trening, men tankegang, ja hele livstilen. Det betyr søvnmønster, stress, medisiner osv.. Så det er ikke alltid lett, men man finner nesten alltid en løsning. Og jeg har enda ikke møtt et menneske som ikke har fått resultater av en livstilsendring- Det menneske skulle jeg liktå snakke med og følge daglig i et par år.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tenker at det er mye sannhet i mye av det som skrives her. Men vil påpeke et par ting. Som nevnt over her så er ikke måten en blir tjukk på en sykdom, men når man er blitt tjukk så er det en sykdom. Vel en som røyker trenger ikke ha en sykdom, men får han lungekreft har han fått påført seg en sykdom. Som ofte koster samfunnet veldig mye penger. Hvorfor er det helt greit med gode tilfredstillende behandlings tilbud til røykeren med selvpåført kreft eller alkoholikeren med ødelagt lever, men tjukkasen med selvpåført fedme sykdommer skal komme bakerst i utdeling av behandlingstilbud.
Man må begynne å finne gode forebyggende tiltak, og man må begynne å ta forskjellige fedme relaterte sykdommer mer på alvor.
Gratis eller billige gode treningstilbud til alle og billigere sunn mat. Det ville vært et godt sted å begynne.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg lærte at fettcellene blir dannet i de første leveår og at disse har du så lenge du lever. Hvilke muligheter har du som to til femåring å velge maten selv? Skyldes kanskje fedmen våre foreldre?
Heldigvis har har vi jo en del forståsegpåere som passer på oss, og noen av dem har det kun i bena.
Andre av oss er er tjukke rundt livet og andre i hodet og hvor trimeksperten vår har det henne får være opp til den enkelte å avgjøre. selv veier jeg over hundre kilo tross at jeg trener hardt tre fire ganger i uka. derfor har jeg det bra som jeg har det. Alkoholisme var også lenge ingen sykdom men noe som man påførte seg selv.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fedme er ikke en sykdom!!!,jeg er helt enig med Jaquesson!.Over vekt er et produkt av et elendig kosthold.Vi spiser altfor mye sukker og fett, og dette har skapt nye kropps-sammensetninger.Jeg har selv vært overvektig,men forandret spisevaner og begynte å trene,fettet rant av meg og i dag lever jeg et sunt,men godt liv.Fedme er ikke en sykdom,det er latskap og unnskyldninger!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Gå inn på nærmeste matbutikk og sjekk godterihylla; nesten bare svære sjokoladeplater å finne, ikke mange småsjokolader slik det var før. Og nesten alltid tilbud på 6×1,5 liter Cola eller lignende.

Myndighetene må legge restriksjoner og avgifter på sukker og usunne matvarer, slik de gjør på tobakk og alkohol. Det er ikke lett å holde seg unna søtsaker og usunn mat, når skiten pushes i ansiktet på deg på alle bensinstasjoner, matbutikker, buss- og jernbanestasjoner osv.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fedme er ingen sykdom, det er en livsstil.
Gener har ingenting å si ved fedme.
Om gener hadde vært inne i bildet skulle jeg vært super tynn og super sunn..

Fedmen er en valgt livsstil…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvis fedme var genetisk betinget – hvorfor har man først i de siste tiårene fått feite mennesker ?
Er det ikke slik at fastfood, Cola,godterier og snacks dessverre har tatt plassen til et noenlunde sundt kosthold ?
Forøvrig er det verd å legge merke til at -nesten uten unntak – er det feite mennesker man møter på gata med en burger, ei pølse eller noe annet å “spise” på. Fedme er selvforskyldt !

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kan si meg enig i at dette er en bra artikkel, men mine grunner til at jeg er minst 30 kilo for tung er ikke overspising. Det er så utrolig stort fokus på at “alle” overvektige er skyldige i overvekten sin selv, de har kun seg selv å skylde på fordi de har spist for mye. Sånn er det ikke med alle.

Jeg ble psykisk syk som tenåring og måtte gå på medisiner for å overleve, men de hadde den bivirkningen at jeg gikk opp over 20 kilo med det samme jeg startet på dem, og senere over 10 kilo til. Jeg er så drittlei av å telle kalorier, regne ut hvor mange kalorier jeg har brukt på trening hver dag, det er et slit, men jeg gjør det for å gå ned i vekt. Har aldri overspist, men heller passet på hva jeg spiste og trente samtidig som jeg gikk på medisiner. Nå sliter jeg utrolig mye med å gå ned den vekten jeg gikk opp pga medisiner, medisinene har ødelagt stoffskiftet mitt.

Så alle overvektige er ikke skyld i overvekten selv, noen har behov for hjelp og ikke å bli uthengt i samfunnet pga noen kilo for mye.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ifjor var jeg med noen leger på barneklinikken i Ungarn hvor vi besøkte avdelingen hvor barn som lider av ekstrem fedme er, jeg spurte da legene om hvor mange av disse barna er genetisk disponert, han svarte då at 10 prosent er genetisk disponert mens hos 90% er det foreldrenes feil. Han fortalte også at mange av foreldrene prøvde å smugle inn snop og chips til barna før legene kom på sine morgen runder kl 0700… Skremmende…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

jeg mener vel at mye av fedme går på det psykiske blandt mennesker. har en “stor” person innstilling og viljen til å spise sunnere og trene hardt for å gå ned, så klarer man det. ingenting er umulig. det nytter ikke å sitte å synes synd på seg selv når man faktisk kan gjøre noe med det.

og det “Jack Daniels” skriver er foressten ekstremt bra og viktig å skjønne:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Sykelig overvekt er og blir en sykdom!
Er det noen av dere som kan påstå at Anoreksi ikke er en sykdom? Det ligger i hodet, på samme måte som det også gjør det for de som er sykelig overvektig. De alle fleste med noen ekstra kilo for mye på kroppen, kan fint klare å ta av disse kiloene med egen hjelp. Er du sykelig overvektig, er det ofte andre grunner til at man er blitt slik, og man trenger faglig hjelp for å få gjort noe med det. Man har kanskje opplevd overgrep, vold, forsømmelse fra man var liten. Dette former deg som menneske, og plager deg kanskje hele livet. Mat er en trøst og brukes for å døyve angst, smerte og ensomheten som følger. Man har altså en spiseforstyrrelse på lik linje med de med Anoreksi. Det at Kari Jaquesson kommer med slike utspill, synes jeg er skuffende og unødvendig. Hun er med på å bygge oppunder holdninger som mange dessverre allerede har. Nemlig at overvektige, er late, dumme og lite pene. Fakta er jo at den gjennomsnittlige normann er blitt adskillig tyngre de senere årene. Betyr det også at vi er blitt dummere…? Hilsen ei som er akkurat like smart som før jeg gikk ned 25 kg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her er en mulig forklaring

Why you got fat: http://www.youtube.com/watch?v=mNYlIcXynwE

og denne er også underholdende:

Big fat lies:
http://www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4&feature=related

og dersom du vil dykke ned i materien rundt sukker kan du jo se

Sugar: The bitter truth
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&translated=1

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Slutt å sy puter under armene til feite folk. De aller flest som er feite har valgt det selv, enn om det er ubevisst. Alle velger sitt levesett, og prioriterer på sin måte. Det må de leve med.
Noen kan ha sykdommer i tillegg, men fedmen kommer av hva de spiser, hvor mye de spiser og hvorvidt de beveger seg nok til å forbrenne maten.

Noen prøver å forklare at alle er uskyldige offere for noe, men det er en blindvei. Hvis man velger den veien kan man aldri gjøre noe med det.

Hvis man velger å ikke være offer kan man gjøre noe for å bli bedre. Så enkelt er det.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til alle bedrevitere som trur de kan uttale seg om andre på bakgrunn av selvopplevde situasjoner: (les: jeg var overvektig, la om livsstilen og gikk ned i vekt)

På seg selv kjenner man KUN seg selv, og ingen andre.

Bare fordi man selv har vært overvektig, men har lyktes med å gå ned i vekt ved å legge om kostholdet og begynne å trene, betyr ikke det at dette vil virke for alle og at man automatisk kan konkludere med at alle som ikke går ned i vekt er dumme og late.

Som andre her poengterer er problemet mye mer sammensatt enn det.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til Heidi

“Fakta er jo at den gjennomsnittlige normann er blitt adskillig tyngre de senere årene. Betyr det også at vi er blitt dummere…?”

Nei, vi er mindre i bevegelse og har tilgang på mer energirik mat… ut fra ditt innlegg mener du at vi alle er blitt mer psykisk ustabile?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå syntes jeg hu Kari har fått i seg feil dose av vitaminer !

Kanskje hun burde få seg en annen jobb – om hun ordlegger seg slik mot andre mennesker ! Det er HÅRREISENE å tneke på at ei så flott dame (som jeg syntes FØR!!!) greier å si så mye DUM og slenge DRITT om andre!

Selv er jeg IKKE FEIT ! Har en frodig kropp. Jeg er IKKE LAT! Jeg VET at min frodige kopp har litt å si med at jeg er genetisk anlagt for å legge på meg. Min søster har IKKE antydning til å være frodig – siden hun har ikke mine fars genetiske sider.

Jeg tror ærlig talt at hu Kari må få komme seg litt ut fra det treningsstudioet – og møte mennesker. Da mener jeg alle slags mennesker. Helt klart at hun mangler MYE informasjon – når hun er så enkel i sin oppfatting.

Mye som har kortslutta i krølltoppen der nå ja !

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg ser virkelig ikke noen motsetning mellom å anerkjenne vitenskapelige funn om genetikk og årsaksforhold, og å ta ansvar for egen helse.

Om man har så liten tiltro til overvektige at man tar det for gitt at de legger seg under dyna med potetgullposen av at samfunnet forholder seg til forskningsresultater, har man kanskje litt feil holdning til overvektige i utgangspunktet.

Selv har jeg bl.a. lavt stoffskifte. Jeg har ikke gjettet meg til at jeg har lav forbrenning, men har blodprøvesvar som viser det og tar medisiner for å normalisere det. Å finne ut av det har gjort det langt mer oppnåelig å gå ned de ca. 20 kg jeg har gått ned siden jeg fikk diagnosen. Bl.a. fordi jeg nå vet hva jeg har å forholde meg til, forstår hvorfor ting tar lenger tid for meg osv.

Det samme gjelder genetikk. På de familiebildene Kari Jaquesson mener jeg skal finne magre folk, ser jeg ganske gode og runde folk. Det sier meg noe om at et kosthold bestående av poteter, poteter og atter poteter kanskje ikke er en god match for mine gener. Og det påvirker meg når jeg skal kjøpe spaghetti (velger fullkorn) eller poteter (beregner begrensede mengder per hode og har en annen kjøtt/grønnsaker/poteter-ratio enn det jeg er vokst opp med selv). Noe som jo kan være en fordel for barna mine, som har samme gener i kroppen.

Kari Jaquesson har mye lurt å si til tider, men å blankt avvise vitenskapelige fakta fordi man ikke ønsker at virkeligheten skal være slik er bare stappteit.

Smartere enn det kan vi vel forsøke å være i dagens samfunn, eller hur?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, om alkoholisme og rusavhengighet er en sykdom så kan vel fedme sees på som en sykdom. Men like fullt selvpåført.
Problemet er jo at årsaken kan være foreldre som har påført dårlige vaner. (det er ofte tilfelle ved rusavhengighet). En livsstilssykdom da?
Sier ikke at det er lett å gjøre noe med. Det vet jeg seøv. Men det er mulig og det er ingen andre som kan gjøre det for deg. Begynn i dag.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Anoreksi er en lidelse ikke en sykdom. Overvekt er et resultat av kroppens egen naturlige måte å lagre energi på, der det har forekommet et for høyt inntak av energi i forhold til det som er blitt brukt. Er det å anse som en sykdom at man er abnormalt solbrun fordi man har ligget for mye i sola?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette rokker ved grunnsteinen i sosialdemokratiet Norge:

Er det noen som gjør noe som kjører eget eller andres liv i grøfta, så leter vi etter bakenforliggende årsaker som kan frata dem ansvaret for egne handlinger.

Uansett hva du feiler, sykdom, psykiske eller fysiske problemer, latskap, agrresivitet eller hva det måtte være: Du er ett menneske med fritt valg – og det å kunne velge innebærer et ansvar for å velge riktig. Det vil si at er du overvektig er det bare du som kan gjøre noe med det. Vi må slutte å frata folk ansvaret for å ta seg sjøl i nakken! Er det rart halve Norge lever som passive trygdemottakere?

Jeg heier på Kari – hun har et poeng!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Svaret finner du i Gary Taubes bok “Good calories, Bad calories”.

Jeg prøvde ALT – FLERE GANGER, GR, Cambridge, sulte, faste, Statens Råd, Leger, Kostholdseksperter, hørte på meningsnazister som var helt overbevist at det “bare var å skjærpe seg” etc. etc.

Var på vei mot 200kg og døden så meg i øya.

Stoppet å lytte til toskete, satte, dumme, pensum-nazi leger og besserwissere som aldri har hatt 10-kg for mye på kroppen.

Satte meg ned og leste vitenskapen. Resultat?

Av de 3 energiformer vi har tilgjengelige (proteiner, karbohydrater, fett) var det KUN karbohydrater som påvirket insulin radikalt.

Uten insulin kan man ikke legge på seg uansett hvor mye man prøver å spise.

Prøv å gå sulten i 12-24 timer og se hvor sterk sultfølelsen er. Og besserwissere påstår at vi som er overvektige skal måtte gå rundt å føle sult hver eneste dag resten av livet for å “bevise” vår viljestyrke???

- Vi sitter fordi vi er overvektige, vi er ikke overvektige fordi vi sitter
- Vi spiser mer fordi vi er overvektige, vi er ikke overvektige fordi vi spiser mer
- Vi legger på oss fordi vi har en horomonell forstyrrelse (insulin) som ikke behandler forbruket at karbohydrater slik de uten forstyrrelse klarer

Hvis en person ikke stopper å vokse fordi han ikke slutter å produsere veksthoromoner, sier vi da at han vokser fordi han ikke har viljestyrke og spiser for mye?

Tenk dere om når dere sitter og koser dere med å hetse og føle overlegenhet for de som sliter med vektproblemer. Det er kun et lite steg unna samme holdning rasister har.

“Gary Taubes”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fedme er ingen sykdom. Fedme er et resultat av inntak av kalorier utover hva du faktisk trenger, i forhold til forbrenning/aktivitet. Kun i nyere tid har fedme blitt et problem, kom ikke her og fortell meg at genene har forandret seg i så stor grad over 2-3 generasjoner. Fedme er ingen sykdom.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til Lin:

Hva er egentlig lavt stoffskifte?

Jeg har alltid trodd at stoffskifte er tiden man bruker fra å skifte fra vanlige klær til joggedress. Men kanskje jeg tar feil her?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

LES MEG…Du vil takke meg etterpå!

Jeg skriver litt i tankebobler, men om du blir utålmodig, lim filmlinken inn i nettleseren din og start å se filmen om hvordan man kan snu opp ned på et liv som fet…På engelsk:

La oss definere sykdom først! På Wikipedia er sykdom definert på følgende måte: En sykdom er en unormal tilstand for kropp eller sinn som fører til misbehag, dysfunksjon eller andre plager for en person eller folk som er i kontakt med en person. Og en tilstand kan både være fysisk og kjemisk prosess i hjernen. Så er det slik da at med eks. NLP (Neuro Languistic Programing) Eller med kraften av egen “tanke” som for øvrig er både fysisk, elektrisk og kjemisk prosess i hjernen, kan man selv råde over. Først må mennesket bli motivert av et og annet motiv som ofte er betinget av P/P Pain & Pleasure prinsippet. Alt man gjør for å søke velbehag og alt man gjør for å unngå vondt (Pain) Dette er selvlært. Vi er ikke født til å tro at man skal være deppa når det regner, eller glad for å spise + + Dette kondisjoneres i hjernen etter mange repitisjoner og vane, men det kan også snus. Man kan begynne å glede seg over å ikke spise, det er betinget av flere ting. Altså Mye psykologi her, og lite sykdom. Men kall det gjerne sykdom…poenget mitt er at alle overvektige mennesker kan gjøre noe med sin egen situasjon. Dersom du som leser er overvektig….vil jeg at du skal bruke 1,5 timer av livet ditt på å se en film om hva jeg snakker om, den forandret hele livet til hovedpesonen i denne dokumentaren om fedme laget av den aller største guruen i USA innen NLP, (Tony Robbins) dette er ikke religiøst, usant eller useriøs, det er hva du ser: http://robbinsmadanescoachtraining.com/?p=148 Du vil takke meg etterpå. Jeg er 73 kg, og trener hver dag..men denne filmen glemmer jeg aldri. Lykke til og takk meg gjerne etterpå :)

Mvh,
Tommy

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fedme ikke en sykdom?! Neivel, blir litt tankefull her etter å lest alle disse ekspertenes uttalelse. Utrolig hva folk vet. Vi er en familie som lever og spiser sundt, vi har en normal BMI og har aldri hatt problemer…. men, så får vi en datter som iløpet av sine første leveår utvikler ekstrem fedme. Vi har vært lagt inn i institusjon for å gjennomgått kosthold, Hun har vært overvåket i år av ernæringsfysolog og helsepersonell. Der aktivitetsnivå og matinntak har vært målt, uten at hennes vektøkning har stoppet av den grunn. Hun har møtt mange av dere “perfekte” “bedrevitere” som sier at det er bare og slanke seg, til og med i barnehagen var der noen av den sorten, som blandet ut skummetmelken hennes med vann!!!? I dag er hun på tur inn i voksenlivet, takket være alle disse “Flotte” menneskene som vet bedre enn alle andre, er hun blitt mobbet og trakassert i snart 17 år. Det er nå hvertfall karakterisert som en sykdom, “dere” har ødelagt psyken hennes… hun vil ikke ut blant dere “perfekte”. Kanskje hun til slutt slipper det også, hvis hun neste gang greier gjøre slutt på livet sitt. Fortsett å debbatere, skriv mer om hvor lat og lite tiltrekkende hun er, det eneste hun har gjort feil er å kommet til verden. PS. merkelig at det ikke er en sykdom, da vi har fått beskjed om at det finnes over 130 forskjellige store/små genfeil som gir livslang overvekt…. men det er kanskje ikke sykdom!?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Blir så provosert av alle som utgir seg for å være kunnskapsrike når de kun snakker om livsstil, kosthold, trening og latskap! Vår datter har gått gjennom alt fra prosjekter på flere sykehus, “legestyrt” dietter og to år med personlig trener flere ganger i uka, dette i tillegg til vanlig aktivitet i hverdagen. Hun har aldri vært storspiser eller hekta på søtsaker. Nå, omsider, har vi fått hjelp av lege som kan sine saker. Etter tester sendt til USA ble det funnet uheldige tarmbakterier, fått antibiotika for dette og begynner nå å se at kroppen reagerer på behandlingen. Dessuten ble det bekreftet Leptin-resistens. Alt for høyt Leptinnivå. (Kan googles) Leptin er vel ikke et kjent tema i norsk skolemedisin, der er Norge et uland, men i USA har de kjennskap til dette og virkningene. Anbefaler alle med uforklarlig overvekt å få dette testet hos sin lege. På tide at norske leger tar tak i problemet som sikkert er årsaken til overvekt hos mange barn og voksne. Ikke direkte en sykdom, men heller ikke selvforskyldt!!! Vi er nå spente på resultater når vår datter nå får riktig medisin. Så kan Kari Jaquesson og slike som Jack Daniels fortsette med sin snevre mobbing av overvektige, de lever jo av dette.
Til Carisma: Prøv å få dine tarmbakterier og ditt Leptinnivå testet. Lykke til!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er trist å se hvor mange mennesker som føler en slik forakt for andre bare fordi de er overvektige.
Det finnes en mengde grupper som tar valg som skader kroppen deres. Det være seg de som drikker for mye, de som røyker, de som har ubeskyttet sex, kjører for fort , trener for mye. Alle disse vet at for mye er skadelig, men veldig få blir møtt med en slik avsky som overvektige.

Det de fleste er uvillige til å se er at for mange er overkten bare en bivirkning, ett resultat av helt andre ting enn latskap eller uvitenhet.

For en som overspiser er mat bare tilfeldigvis det som trengs for å komme seg igjennom livet. Vi spiser for å slippe å føle. Som en narkoman tar stoff for å slippe å føle, som en alkoholiker drikker for å slippe å føle.

Det vi trenger er hjelp til å forholde oss til følelsene våre, ikke å bli fortalt av en halvgammel treningsnarkoman at vi er late. Men det er kanskje det hun trenger å si for å føle seg vel?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Heisann!
Det er hevet over en hver tvil at trim er sunt. Det er hevet over en hver tvil at sunn mat er sunt. Men skal jeg slanke meg, er det hevet over en hver tvil at jeg tar rådene mine fra et menneske med et litt mer nyansert syn på menneskeverd. Litt av en inspirerende tale, må jeg si…Way to go!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er skremmende å lese arrogansen til en del av dere her. De som bombastisk uttaler at fedme ikke er en sykdom må rett og slett ha levd et beskyttet liv og ikke opplevd dette selv. Er man tynn selv er det veldig lett å dømme de som ikke er det.

Det er ingen fastsvar på fedme, men flere mulige forklaringer og tilhørende løsninger.
Hva er det slags fedmesykdom man snakker om? Er det virkelig bare EN?
For noen kan det være en klinisk sykdom, knyttet til stoffskifte og forbrenning. Noen forbrenner fett lettere en karbohydrater og motsatt. Noen kan dytte i seg og er forsatt tynn som ei flis, mens andre spiser lite og følger alle råd, trimmer osv og blir ikke tynnere.
Dette kan være genetisk betinget, og dermed arvelig. Dette kan kanskje i noen tilfeller behandles med medisn eller operasjon.

For andre sitter sykdommen i hodet, på akkurat samme måte som den “anerkjente” sykdommen Anorexi. (Er man for tynn så kan man sykeliggjøre dette, men ikke de som er for store..(?)) Dette må selvsagt behandles på sin måte.

Så er det noen av oss som nok må ta en del av skylden selv, med selvpåført “livsstilsykdom”, meg selv inkludert med 60 kg for mye i forhold til tabellene. Jeg vet hva jeg må gjøre, men det vil jeg finne ut av selv. Ikke bli fortalt av egendefinerte bedrevitere som egentlig ikke aner hva de snakker om. De kjenner ikke meg og årsaken til at jeg er feit. De kjenner heller ikke de andre og årsaken til at de sliter.
Det gjør heller ikke jeg, men jeg dømmer heller ingen på grunn av utseendet/vekten. Jeg kjenner flere virkelig late mennesker som er tynne som flatbrød. De er bare heldige at det ikke ser slik ut.

Et av problemene til mange av oss overvektige er at hele samfunnet er bygget opp rundt tilførsel av karbohydrater. Mennesket er egentlig ikke tilpasset til karbo, men til proteiner og fett, sånn i opprinnelsen. Karbohydratene blir bare mer og mer tilgjengelige i form av den nye fast fooden, nydelige hvetebaguetter, bagles og alt tilsvarende de selger på 7/11 osv, og selvsagt pasta, ris, poteter osv. Blodsukkeret kjører jojo hele tiden. Må ha mat-Må ha mat! Hele tiden!
Fettfrie matvarer er det flusst av, men prøv å finne karbofrie. Du finner råvarer i butikken, men prøv å kjøpe noe mens du er i farta som er karbofritt. Det er ikke mulig!
Jeg spiser meg mett hver dag på karbofri mat (laget hjemme) og har gått ned 20 kg på like mange uker.
Det er det som funker for meg, men kanskje ikke for andre overvektige.
Til dere som generaliserer overvektige – Tenk deg om. Det kunne vært deg, for det er ikke sikkert at du er slank fordi du er så flink, men fordi du er heldig?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kjære alle overvektige.
Løsningen er her, det tar bare noen tiår å endre det norske kosthold til det vi er født til. Vi er dyr, vi er ikke skapt for rør sukker og korn og pasta. Urmennesket hadde ikke vår livsstil sykdommer fordi de hadde ikke snik sukkret mat. Se på www lenabeatrice net

Hun har gått ned masse kilo ved å forstå dette.
Google Sten Sture skalderman kjøp boken å lev et fantastisk liv å ras ned i vekt og sitt stille mens du gjør det. Bevege seg er noe som er gøy når vekta er nede.
T

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Overvekt er IKKE en sykdom, som vanlig høyt blodtrykk heller ikke er en sykdom. De har diagnosekoder, men er ikke sykdommer i seg selv. Dette er RISIKOFAKTORER men ikke SYKDOMMER. (Og det er heller ikke noe nytt i at vi behandler/ reduserer risikofaktorer hos pasienter. Dett er gammelt nytt).

Høyt blodtykk, samt fedme gir altså økt risko for div. plager, men er ikke sykdom i seg selv.

ANG FEDME:
Spis / få i deg mindre en kroppen trenger så går du ned i vekt! ALLE, ja ALLE! vil falle i vekt hvis matinntaket er underdimensjonert behovet!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ref Elin Ørjasæter:

“Kari Jaquesson sa at fete folk bør spise mindre og trimme mer. Det er ingenting som gjør folk så rasende som å høre sannheten.”

Utrolig bra kommentar. Les her:

http://e24.no/kommentar/e24-kommentar/article3853217.ece

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tenker: “i dag skal jeg begynne, rett og slett ta på meg skoa og gå på tur. Jogge så langt jeg kan før jeg snur..” prøve å få deg selv til å gjøre det akkurat nå.

Men i stedet finne deg selv lammet av selvforakt og skuffelse.

Innimellom kommer jeg meg helt ut (”bare gjør det!”). Og så står jeg der på stien da, en kilometer eller to hjemmefra, kjemper imot angsten som kommer brautende, prøver å late som om jeg ikke helst vil krype ned i jorda og forsvinne.
- Føler at alle stirrer på deg og tenker “gud for en motbydelig klump av et udugelig menneske.” Skyndte meg hjem for ikke å måtte gjemme meg på vegen for å grine. Og så neste dag sitte der etter jobb og si til meg selv. “I dag. i dag skal jeg bli flinkere, skoene er rett der borte … ”

Tvinge meg gjennom nederlaget gang etter gang.

Det er ikke kunnskapen som holder meg tilbake. Det er motivasjonen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ser ut til å være en del begrepsforvirring her.

Det er ingen motsetning mellom at overvekt er en sykdom, og at man kan holde feite folk ansvarlige for sin fedme.

Fakta 1: Tilstanden fedme er en slags sykdom.

Fakta 2: Med tilstrekkelig vilje og motivasjon, kan alle feite gå ned i vekt. Faktisk kan alle, feite eller ikke, sulte seg til døde på den måten.

Fakta 3: Noen er genetisk disponert for å lettere bli feit enn andre. Til og med egenskaper som VILJESTYRKE er delvis genetisk betinget.

Fakta 4: Impulsene som styrer matinntak er VELDIG sterke psykologiske krefter, i samme familie som f.eks. narkomani.

Fakta 5: Har man først BLITT skikkelig feit en gang, er det mye vanskeligere å stabilisere seg på en lavere vekt igjen etterpå, enn det var før. Helt analogt til en som har blitt alkoholiker eller narkoman.

For mennesker som har en tendens til å bli feite, er det en psykologisk konflikt mellom å følge kroppens impulser til å spise, eller til å følge superegoets ønske om å holde vekten.

For noen er denne kampen relativt lett, for andre er den skikkelig fordømt vanskelig. Dette er IKKE fordi noen har “høy forbrenning” og noen har “lav forbrenning”. Både mennesker med høy og lav forbrenning kan bli feite. Det som er forskjellen, er hvor høyt blodsukker/insulin-nivå kropper er “stillt inn” til å stille seg inn på.

De som synes dette er _litt_ vanskelig, men ikke så veldig, er ofte de mest moraliserende.

Hvor mye “puter” man skal sy inn under armene på feite, er et politisk spørsmål og ikke et vitenskapelig spørsmål. Spørsmålet er akkurat det samme som for andre problemer der folk har problemer som skyldes en kombinasjon av ting de kan påvirke og ting de ikke kan påvirke.

Eksempler:
- Narkomani, alkoholisme, etc (åpenbart)
- Arbeidsledighet/fattigdom (arv og dårlig oppvektsmilje på den ene siden vs latskap og kortsiktig tenkning på den andre siden)
- Lungekreft (genetisk evt passiv røyking mot selvalgt røyking)
- Smertelidelser(med tilstrekkelig motivasjon kan mange være i jobb til tross for en del smerte, bare de tar seg sammen)
- Ryggplager, etc (kunne ofte vært unngått enten med mer/bedre trening)
- Idrettsskader (Har man vært marathonløper eller bokser så har man hele tiden visst om at dette gjerne gir skader på lang sikt)
- Kriminalitet(Igjen, dårlig miljø og gener på den ene siden, og frie valg på den andre siden)

Hvor mye puter man skal sy opp under armene på disse gruppene, kommer i hovedsak an på hvor man står politisk. Ligger man på venstresiden, vil man gjerne ha mer puter, ligger man på høyresiden vil man ha færre puter.

Men å si at fedme kun er et spørsmål om vilje, og ikke i det hele tatt påvirket av genetikk, basert kun på redsel for at det skal komme hvileputer inn i bildet, blir for dumt.

Kanskje det viktigste problemet med en slik tankegang, er at det skaper en forventning om at noe som fungerer for person A nødvendigvis også fungerer for person B. Sånn er det ofte ikke!

Har man først innsett at man er sykelig feit, så skal man ikke forvente å bli kvitt dette bare ved å oppføre seg omtrent som mennesker man kjenner som er “normale”. Vanligvis må det mye sterkere lut til enn det.

UTGANGSPUNKTET bør vare at man må legge om livsstilen sin ganske radikalt, og på flere måter enn bare matinntaket. Først og fremst MÅ man komme seg i mer fysisk aktivitet. En del må kanskje innse at de må jobbe mindre, eller kanskje bytte jobb til noe som er mer fysisk krevende. Fra naturens side er vi IKKE designet for å sitte still 16 timer per dag, og ligge de andre 8.

Helst bør man være fysisk aktiv 3-6 timer per dag, eller mer. Dette kan være vanskelig å kombinere med et “vanlig” liv. Likevel så er fysisk aktivitet over tid for mange lettere enn å gjøre betydelige endringer i kosthold.

Nettopp forventingen om at man kan leve et “vanlig” liv, er kanskje det største hinderet for feite når de skal forsøke å bli friske.

Fedme er en sykdom som kan være veldig alvorlig i en del tilfeller. Om den ikke “behandles” fører den til enorme tap både i form av livskvalitet, leveår og økonomisk yteevne. “Behandlingen” kan enten være opp til den enkelte, samfunnet, eller en kombinasjon, og bør i hovedsak ta sikte på å kurere fedmen, ikke på kun å døyve de sosiale ulempene fedmen fører med seg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Eggeplommen: Hehe. Good one. Den skal jeg huske på neste gang jeg sliter med motivasjonen for å trene. *humre*

Et mer seriøst svar: For meg oppleves lavt stoffskifte som om kroppen er i nattmodus hele tiden. Alt går tregere.

Da jeg begynte med stoffskiftemedisin var jeg i praksis i sykepleierutdanningen min. Etter noen uker beskrev min kontaktsykepleier det slik: Da du begynte trodde jeg du var lat, treig og litt dum. Nå ser jeg jo at det ikke stemmer.

Forskjellen var jo at stoffskiftet hadde normalisert seg og jeg ikke lenger hadde “sirup” i kroppen, i hjernen osv. Mer konkret så svarte jeg raskere på spørsmål, jeg tenkte klarere, jeg reiste meg opp raskere fra stolen, trappa ble plutselig et reellt alternativ til heisen osv.

Å korrigere stoffskiftet er bare en bit av det. Det det korrigerte stoffskiftet kan føre til, er ganske mye bra. Mer mosjon pga. en kropp som ikke føltes døddrukken hele tiden. Ordentlige middager fremfor grandiosa fordi jeg orket. Og, mye mindre “behov” for quick fixes i form av cola o.l. når jeg var stuptrøtt og desperat etter å holde meg våken.

Jeg vil aldri si at lavt stoffskifte var hele problemet for meg. Det var nok av uvaner også. Men du verden hvor mye lettere det ble å ta tak i alt det andre når kroppen faktisk hang med!

En annen ting: Stoffskiftet er en forklaring som sier noe om veien videre og slagplanen for dette. Ikke en “stans-ordre”. Altså sitter ikke jeg på kurskvelder på Grete Roede og prater om mitt lave stoffskifte når jeg vet at jeg har skeiet ut litt vel mye i helgen. Det ville jo bare være bortkastet.

Dette var jo ikke så mye genetikk, men for meg vitner det jo om at informasjon ikke nødvendigvis blir soveputer som hindrer folk i å ta ansvar. Tvert imot. Det blir nyttige verktøy på veien.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hørte på radioen for en time siden at man mente at man var/er i ferd med å stigmatisere de feite som late.
Hva med alkoholikere,pillemisbrukere,narkomane,røykere osv. osv.?
De lider alle av det samme,grunnleggende, “behovet” for det de har lyst på.Det være seg mat,div.rus etc. for å føle velbehag!
Jeg vil tro at også fedme kan behandles på lik linje som de andre nevnte rusmidlene, nemlig med sterk vilje og et oppriktig ønske om å lykkes, men husk på en ting.Dette er antageligvis som for alkoholisme,en kamp for resten av livet for de fleste av oss.
Så da,så!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, endelig er det en modig kvinne som igjen tør å sette ord på fakta, nemlig at fedme kommer av et alt for stort matinntak i forhold til mengden rørelse! så enkelt og så sant. Jeg har inntrykk av at de fete alfor ofte gjemmer seg bak diagnoser for da slipper de selv å ta ansvar for egen kropp. De fete har selv et ansvar for egen kropp uten at samfunnet skal dytte puter opp under deres fete rompe for at de selv skal slippe belastningen. Nei, her må de fete selv oppsøke eget speil for så å ta fatt på slankingen. Skal samfunnet belastes for deres etegilde, når de er blitt fete av for mye god mat. Nei tjukkas, ta ansvar for eget liv!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, fedme er en sykdom på linje med narkomani. Faktisk er det narkomani. Kumelk inneholder tre morfiner og et kodein. I tillegg er det unaturlige mengder fett i forhold til naturen der et typisk innhold av kjøtt ville vært 2% av dietten, over tid er dette derfor også en avhengighet på linje med f.eks. kokain.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er så møkka lei av alle disse “tynne” menneskene som aldri har slitt med vekten, og som alltid kommer med svar på overvekt som lat og spiser for mye.
Tror dere virkelig det er noen som ønsker å gå rundt å få slengt stygge komentarer etter seg på gata pga vekten.
Jeg selv har alltid vært slank fram til jeg fikk mitt første barn. Jeg mistet ikke vekten som jeg la på meg i svangerskapet.
Det samme skjedde i mitt andre svangerskap.
Jeg har forsøkt å gå ned i vekt, både ved å gå på Grete Rohde kurs og flere andre ting også. Men det ser bare ut til å forverre situasjonen. For det virker som om forbrenningen går ned for hver gang jeg går på slankekurs. Og jeg trener også flere ganger i uken.
Jeg spiser heller ikke en hel masse usunn mat, og sitter å gafler i meg godis, slik som de viser på diverse ekstreme tv-program.
Jeg har også sluttet å røyke, så det har vel heller ikke bidratt noe positivt på vekten min.

Så jeg har bare en ting å si til dere som slenger med leppene pga overvektige: Pass dere, plutselig er det dere som sitter der å sliter med vekten, og får masse ubehagelige komentarer på gata. Og hold kjeft om ting dere ikke vet noe om.

Nå er det ikke røykerne som skal tas, nå er det overvektige. Skam dere

Hilsen forbannet

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er utdannet innen Fysisk Aktivitet og Helse selv, og at det går ann å uttale seg slik er helt utrolig.. Rister på hodet over alle som er så sneversynte at de ikke forstår bakgrunnen for overspisingen. Ofte viser det seg, men ikke alltid, at dette skyldes psykiske vanskeligheter og usikkerhet.

Må man virkelig være fagutdannet eller overvektig for å forstå at problemene skyldes andre ting enn latskap?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Folk burde bli litt mer forsiktig med hvordan de skal forholde seg til “tyngre” mennesker. De som er monsterfeite og ikke klarer å gå opp ei trapp er en ting, men folk som “har noen kilo for mye” kan fortsatt være spreke mennesker.
For å ta et eksempel:
I høstferien var jeg på fjelltur. I bratt terreng gikk jeg forbi et slankt ungt par, når jeg hadde kommet noen meter foran dem hører jeg den ene si “Det er nok et tegn på å begynne å trene mer når HAN der går forbi deg” (pass på baksnakkingen på snaufjellet, lyden bærer langt)
Det de ikke viste er at hver gang jeg går i fjellet, tar jeg til stadighet igjen folk som ser ut som spreke folk, men som puster og peser.
Men når folk ser meg på gata, antar de at jeg er en lat faen med dårlig kosthold, bare fordi jeg er litt rund i kantene.
Greit nok, kari Jaquesson hadde nok holdt ut lenger enn meg på et treningssenter. Men på en fjelltur med 35kg på ryggen, eller antall sementsekker båret opp 5etg på en time, tror jeg det hadde blitt mer ujevnt enn på treningssenteret.
Det handler om prioritering og interesse. Pass på neste gang du ser en som er litt feit, det kan hende han/hun hadde løpt opp slalombakken mye fortere enn deg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg går ut fra at alle her som”vet” så godt hva somskal til for å bli slank, vellykket og smart selv er slanke, vellykkede og smarte.
En alkoholiker kan leve et godt liv uten alkohol – være tørrlagt. En anorektiker kan lære seg å spise igjen. En storrøyker kan greie å kutte ut røyken. Men ingen kan slutte å spise – med andre ord, trigge trangen til å putte mat i munnen! Det er det samme hva slags mat det er, så lenge den havner i munnen, tygges og svelges.

Jeg vet om dem som har prøvd alt fra pulverkurer til Skaldemans fettrike dietter over flere måneder, og jada – visst har de gått ned i vekt. Det er faktisk ikke der problemet ligger. Men å BLI DER NEDE – det er der vanskelighetene er!!
Av dem som går ned x antall kg og blir normalvektige, er det kun ca 10% som greier å opprettholde dette vekttapet over tid. Det ligger så dypt i oss, antagelig helt fra steinalderen: Spis, spis, spis, ikke godt å si når du får mat neste gang – det må lagres. Fettcellene elsker næring. Å ha gener som gjør at fettet lagres lett var en stor fordel den gangen – det er ikke det lenger nå.
Jeg vil hevde til jeg dør, at sykelig overvekt er en sykdom. Det er jo derfor den kalles sykelig. Kosmetisk overvekt derimot, – 10, kanskje 15 kg overvekt, spiller ikke så stor rolle for kroppens helse, tvert imot kan det være gunstig.

Når det gjelder dette med fyldige fotomodeller – jeg har ennå til gode å se en uattraktiv, feit fotomodell. En modell som bruker str 42 regnes innen bransjen som bælfeit – mens befolkningen generelt vil se på henne som ganske normal.

Når man først har nådd stadiet sykelig overvekt, må man få hjelp. Det finnes hjelp, men bare det å oppsøke legen og bli henvist videre, er et enormt skritt når man nærmer seg 150 kg.

En sak må jeg si: Sunn mat behøver slett ikke være dyr. Laks er noe av det billigste man kan spise – frosne laksefileter fra Rimi holder helt fint. Kål, løk, gulrøtter, makrell i tomat er ikke dyrt. Det finnes alltid en butikk med tilbud på en eller flere typer kjøtt – koteletter er billig, stort sett, og magert. Feite griser finnes jo ikke lenger… Det som virkelig koster, er sjokolade, øl og brus!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til Hans-Otto:

Jeg klassifiserer deg som en fedme-rasist.

GT

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kari!
Jeg la på meg 50 kilo i løpet av et halvt år da jeg var 14. Fra 50 til 100.
Jeg hadde ikke penger til å legge på meg og foreldrene mine full kontroll på kostholdet.
5 år senere hørte vi om insulinresistens som ofte er en genetisk tilstand og det var det jeg hadde.

Jeg gikk fra å være en feit deprimert tenåring, til å gå over på lavkarbo og medisinen metformin og mistet 50 kilo på 2 år under nøye overvåkning av legen uten å bevege meg mer, bare ligge unna karbohydrater og medisinen som jeg må bruke resten av livet.
Det var IKKE min skyld og sykdom.

Nå veier jeg altså 50 kilo igjen og huden trekker seg tilbake og er sikkert godkjent i dine øyne.
Men det var mange diagnoser de prøvde å finne ut om jeg hadde før de fant denne.

Du skylder oss alle en unnskyldning!

http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fedme er absolutt ingen sykdom, latskap, gidder bare ikke!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fin artikkel!
Jeg mener at Kari Jaqueson har et veldig bra poeng når hun sier at vi ikke må sykeliggjøre de overvektige. Og hun mener helt sikkert også at det er mange og sammensatte grunner til overvekt, som psykiske lidelser etc. Derfor blir jeg veldig sint når jeg ser VGs forside i dag. “FEITE ER LATE”.Her mener jeg at VG har vært særdeles kyniske i sitt valg av overskrift, Hennes utspill var jo noe mer nyansert enn dette, og for folk som ikke gidder å lese mer enn dette kan det være ganske enkelt å trekke sin konklusjon. . Jeg vet ikke hva Kari Jaqueson selv sier til dette, men det er overskrifter som dette som er med på å stigmatisere overvektige mennesker. Noe som er svært synd for de som sliter.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja selvfølgelig er fedme da genetisk betinget, hva skulle det eller være, en infeksjon, ett eller annet fra det ytre rom, EU eller hva, nei det er ren REMA 1000. Gjennom de siste 15.000 år har det vært en positiv seleksjon for fedme – fedme en populasjonstilstand, det enkelte individ er feit. Slutt med å bruke begrepet ”fedme”, kalde det ”evnen til å lagre energi”. Mennesket har fra tidenes morgen – mer presist fra den gang det ble tuklet med eplet – i all hovedsak vært jeger og samler og for jeger og samler var og er det en livsnødvendighet å ha evnen til å lagre energi. Ser steinalderneket spørre: ”Når får vi mat igjen? ……. ”Heh ….. om ei uke, drøm i vei, det overlever jeg aldri” ………. ”nei vel, sorry Mack, vi andre må videre i utviklingen, men bli du bare sittende her” og de som ble sittende og ikke bar sine dårlige gener videre, ja de ble ikke en belastning for flokken.

Det er to og kun årsaker til man i dag stapper næringsmidler i kjeften – enten er det fordi man trenger dem (hvilket man i svært liten grad gjør) eller så er det fordi det er kjekt å gjøre det (altså kjeder seg). Og da man ikke lengre skal samle eller jage maten, ja knapt jobbe for den, ja så kjeder man seg noe så jævelig og da det jo kjekt å ha mye å stappe i kjeften. Problemet er at det ikke er røtter, nøtter eller svidd mammut, men stivelse i abnorme mengder. Rart nok så er det også kun to årsaker til at dette fortsetter, nemlig manglende evne eller manglende vilje hos den det angår – okei da la oss si manglende evne til å se eget ansvar – også kalt “uten for pedagogisk rekkevidde”.

Fedme er en populasjonslidelse som løses ved at det settes fokus på det enkelte feite individet. Enhver som spiser i en kantine kan jo se at det er klar signifikant sammenheng mellom matfatets ”størrelse” – både hva angår kvaliteten og kvantiteten – på den ene side og BMI’en til den som skal innta maten på den annen side.

Hva skal forskning og samfunn gjøre ved individet – det som kan gjøres er jo i motsatt til for 15.000 siden “forbudt”; ”Hei du der, med den BMI du har så må du nok sette det der fatet tilbake igjen ………. gå du heller en tur i skogen og samle noen røtter og nøtter og så kom til bake når du er mett” ……… ”jamen det er jo vinter og masse av snø der ute” …………… ”ja jeg ser det, men ser også at du er godt forberedt, gå nå en tur du da”

Jeg droppet mitt daglige inntak av wienerbrød, skar inntaket av stivelseproduktene (vanlig kokt potet, ris, pasta og hvetemels brød) ned med 75 % – 90 % økte aktiviteten betraktelig (økning fra 0 km pr. dag til 5 km motbakke pr. dag). Jeg er gått ned fra 112 kg til 89 kg bare så’n.

Jo det ligger i genene, men mest i miljøet, den del av miljøet som er knyttet til individet, nemlig det som heter ansvar og vilje.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For å summere opp, kan man da si at selvom det kan være biologiske forskjeller på folk og noen andre faktorer som kan spille inn er det så godt som ingen som er nødt til å bli feite?

At alle kan med rett kosthold og riktig mengde fysisk aktivitet få en sunn kropp?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til deg Gary Taubes.
Du setter rasismestempel på alle som ikke mener det samme som deg. I dine innlegg så bruker du “meningsrasist, nazileger, toskete dumme pensum-nazi leger og besserwissere”. Bruker du rasisme for å styrke egne meninger, ja da har du bomma totalt.
For meg så virker det som om du mangler argumenter som støtter ditt eget syn på det å være og bli feit. Vi vet at det er mange ute i samfunnet som sliter med overvekt, men det hjelper på debatten at du skal “kline” rasismestempel på alle andres meninger. Jeg tror ikke at du vet hva rasime er, så jeg vil da anbefale at du bruker Wikipedia for å bli opplyst…
Det anbefales for sinnemestring og ta seg en tur ut, og da gjerne med joggesko.
Takker for meg…..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til deg Gary Taubes.
Du setter rasismestempel på alle som ikke mener det samme som deg. I dine innlegg så bruker du “meningsrasist, nazileger, toskete dumme pensum-nazi leger og besserwissere”. Bruker du rasisme for å styrke egne meninger, ja da har du bomma totalt.
For meg så virker det som om du mangler argumenter som støtter ditt eget syn på det å være og bli feit. Vi vet at det er mange ute i samfunnet som sliter med overvekt, men det hjelper ikke på debatten at du skal “kline” rasismestempel på alle andres meninger. Jeg tror ikke at du vet hva rasime er, så jeg vil da anbefale at du bruker Wikipedia for å bli opplyst…
Det anbefales for sinnemestring og ta seg en tur ut, og da gjerne med joggesko.
Takker for meg…..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For 18 år siden ble jeg 100% alenemor, hadde 100% jobb, pusset opp leilighet og begynte å sykle 3-4 timer hver dag for å få barnet mitt i barnehagen og meg selv til/fra jobb. Jeg endret ikke matinntaket – det hadde jeg ikke energi til. Allikevel gikk jeg ikke ett gram ned i vekt. Jeg endte opp som totalt utslitt, men som sagt; vekta gikk ikke ned.

teori 1 ; stress fører til vektøking hos noen (vektreduksjon hos andre)

teori 2 ; mangel på kjærlighet skaper også stress i kroppen,- og den reagerer med vektøking/redusering

Den eneste hjelp fra leger som jeg fikk i denne perioden; Spis mindre og beveg deg mer… Etter 4 timer på sykkelen hadde jeg knapt energi til å underholde barnet mitt på kvelden….

Mange går litt opp i vekt i forbindelse med graviditet – å påberope seg erfaring med fedme av den grunn faller på stengrunn. De kiloene går ofte av av seg selv.

Den beste form for slanking er etter min erfaring; lite stress, mye kjærlighet og fravær av tåpelige menneskers fordommer mot fedme. :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Godt noen sier fra.

Forekomsten av fedme har steget kraftig de siste 40 år og er av Verdens Helseorganisasjon (WHO) utpekt som en av de største truslene mot folkehelsen i det 21. århundre. Fedme oppstår når det over en viss tid inntas mer energi enn det forbrukes. Samspillet mellom energiinntak og fysisk aktivitet er avgjørende for utviklingen og dermed også forebyggelsen av fedme.

Vi vet i dag at kostmessige faktorer spiller en viktig rolle for sykdomsutviklingen i befolkningen. En fornuftig, sunn kost kan motvirke mange sykdommer. Dagens største kostmessige problem er overernæring som fører til overvekt og fedme, og som i neste omgang kompliseres med sykdommer. Men også kostens sammensetning er av betydning, f.eks. medfører et kosthold med mye mettet fett økt risiko for hjertekarsykdom.

Fysisk aktivitet spiller en viktig rolle i forhold til regulering av energibalansen, men fysisk aktivitet har dessuten en selvstendig betydning i forhold til sykdommer som fedme, diabetes, hjertekarsykdom, kreft og beinskjørhet. Samspillet mellom kost og fysisk aktivitet er viktig i en sunn livsstil.

http://nhi.no/livsstil-og-helse/kosthold/overvekt/kost-og-forebygging-av-sykdom-12499.html

Forekomsten av type 2-diabetes stiger kraftig, og årsaken er uten tvil overvekt og fedme sammen med fysisk inaktivitet.

I USA har både fedme og diabetes nådd et større omfang enn i Norge, og kan gi et bilde av hva vi har å vente om ikke trenden brytes! …

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synes at det er helt ufattelig at enkelte mennesker kan ha den forakten for andre mennesker.. Enkelte kommentarer jeg har lest ang. tema har vært ufyselige. Skammerlige!

Uansett vekt, og kroppstype så er vi alle like mye verdt!
Men mange av de som har en “normalvekt” er visst ikke enige i det, det får vi se her i kommentarene. “Bedrevitere” som mange kaller dem..
Det finnes ikke et enkelt fasitvar som passer alle..

Jeg finner det skammerlig å bo i et land hvor så stor andel av befolkningen stigmatiserer andre mennesker grunnet vekta!
Jeg blir direkte flau av å vite at i 2010, at det finnes så mange som er delaktige i diskriminering..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til Hans-Otto
Du setter lat og spiser for mye stempel til alle som er overrvektig.
Tror du skal sette deg mer inn i dette før du stempler og kommenterer overvektige også.

Hilsen en som akkurat har vært ute en treningstur med joggeskoene sine

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mange flotte innlegg, og dette angår oss alle. Man kan si det litt sterkt: Fedme er politisk styrt!!
Mange som er innpå tematikken rundt usunt = billig
Sunt = dyrt
Dyre sunne matvarer tjener NORGE AS mye penger på. Det er høye importavgifter etc. Dersom politikerne virkelig vil gjøre noe med fedme og gi ALLE muligheter for å spise sunt, kan dette gjøres i et politisk vedtak i morgen! De legger inn mye ressurser for å redusere røykingen, og det er fint det. De prøvde noe som het “grønn resept”, som ikke var spesielt vellykket. Jeg er ikke enig, noe som man hører ofte, at det tar lang tid å lage sunn mat. Lenger enn å steke en Grandiosa. Det er ikke riktig! Et stykke laks, kan du steke i pannen/ ovnen på kortere tid!
Politikerne må ta litt ansvar og ihvertfall gi mange som ønsker et sunt kosthold mulighet til det. Få ned prisen på frukt og grønt. Tenk nytt! Dette handler ikke bare om å øke avgifter på de vi ikke ønsker. Vi må få ned kostnadene, slik at mange flere kan velge det sunne alternativet!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til ingiz:
- Jeg vet at vi er er mindre i bevegelse og har tilgang på mer energirik mat… Da jeg skrev:”Fakta er jo at den gjennomsnittlige normann er blitt adskillig tyngre de senere årene. Betyr dette også at vi er blitt dummere…?” var det ment som et spørsmål til de som ser på overvektige som dummere enn andre (har selv opplevd å bli stigmatisert). Siden de da selv er blitt tyngre, må jo de også ha blitt dummere…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Rurra er så enig om det er ikke en sykdom, jeg er 75 år og har samme vekt som da jeg blev komfirmert 63 kg. En lever selv om en ikke spise til at en kjemmer maten i halsen. Lev normalt hol dere unna søtsaker og fett.Under krigen var det lite med sukker og det gikk bra det og samtidig lærte du å klare deg uten. Sjokolade merkene solgte jeg for å få penger til andre ting.
Tenkt på det Reidar

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lever man et noenlunde normalt ‘aktivt’ liv, er det egentlig ingen stor kunst å holde seg rimelig slank. Du kan attpå til spise akkurat hva du vil. Spis 5-6 måltider om dagen, men ikke overvettes mye hver gang, naturligvis. Da unngår man å føle seg sulten, og etegildet på kveldstid unngås.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Godt skrevet!

Skrev masse her, men anti-spam-ordet jeg skrev inn ble ikke godkjent og da ble alt borte! HRMPF!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her var det mange morsomme utsagn fra “the usual suspects” av treningsnarkomane med vilje av stål. Skulle virkelig ønske jeg hadde den samme viljestyrken som dere synes å ha. Jeg elsker å være i bevegelse, prøver å trene tre-fire dager i uka, og prøver å spise sunt. Men så er man slapp og sliten etter jobb, dropper den sunne middagen og trening, og setter seg i sofaen med en film og en grandis. For ikke å snakke om alle periodene hvor man faktisk ikke har tid til å trene fordi man sitter på jobb fra morgen til kveld. SKulle veldig gjerne hørt hvordan dere som får det til makter det, uten at dere bruker setningen “det er bare å ta seg i nakken og komme seg ut”, for så enkelt er det nå engang ikke for de av oss som ikke alltid har mentalt overskudd til å stikke på gymmen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her er sannheten:

Jeg vet at det er forskjell på folk. Noen legger lettere på seg enn andre, dette er ikke et spørsmål engang.

Det andre jeg vet er at alle kan gå ned i vekt hvis de som sagt spiser riktig og trener riktig.

Det er ikke slik at man bare enten kan skylde på gener, eller skylde på latskap. Det er en blanding, alle er forskjellige. Jeg vet at jeg trener mer enn broren min, han spiser mye mer enn meg, mer usunt enn meg og på dårligere tidspunkter enn meg (ofte på kveldstid, og ikke om morgenen), allikevel legger han ikke på seg. Jeg er normalvektig og trener ofte, broren min trener aldri og er tynn.

For å oppsummere:
Alle er forskjellige når det gjelder hvor lett man legger på seg, men alle kan bli slanke ved hjel av riktige midler.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@ zero:
Jeg trener styrke og kondisjon 3-4 ganger i uka, og spiser normalt. Trening for meg er like obligatorisk som å gå på jobb. Klokka ringer tidlig på morgenen, og man må stå opp for å rekke jobb kl 8. Tenker mange ganger at det hadde vært godt å sove frempå, men like fullt står vi opp og kommer oss avgårde. Slik er det med treninga også. Føler meg sliten idag, men likevel tar jeg treningsbag’en med meg og går på trening.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg antar at du som journalist har gjort et godt forarbeid/undersøkelse.
I dag har vi en tendens til å diagnostisere det meste å henge merkelapper på ja.
Men ang. fedme og sykdom så er ikke overvektige en ensartet gruppe. Det finnes en hel rekke årsaker til fedme. Noen årsaker er bl.a. psykososiale, noen direkte knyttet til sykdom. Så har vi de som øker sin vekt pga lav selvfølelse etc etc.
Hvis en person har en moderat deprisjon så kan dette gå utover vekten på den ene eller andre måten. Man er ikke da i stand til å “ta seg sammen” slik Jaquesson mener.
Samme er det om man sliter med en alvorlig grad av sosial angst, eller en annen type psykisk lidelse.
Man kan ikke si at de slanke med psykiske lidelser er syke mens de overvektige med psykiske lidelser er late vel?

Man kaller de med anoreksi for syke. De får tilgang til en rekke terapiformer. Men dette tilbudet finnes ikke til tvangsspisere.
Og dette har med våre holdninger å gjøre.
Overvektige blir sett på som karaktersvake, late og mindre verdt som menneske.

Det er dette bildet Kari Jaquesson er med på å opprettholde.
Etter det jeg har sett av henne så virker hun på meg som en person med svært mangelfull kompetanse. Hun har usannsynlige dårlige holdninger til overvektige og skjærer alle over samme kam.
Hvis denne “metodikken” hadde funket, så ville flere vært slanke i dag.
Men så har ikke skjedd.

Vi viser hensyn og omtanke for anorektikere og fagekspertise prøver å finne årsaker til denne lidelsen. Men når det gjelder disse feite personene så må de ta til takke med Jaquesson og flere slike personer med null kompetanse og uten evne til å tenke at det finnes årsaker til fedmen.
De jyver rett på tiltakene og de som ikke følger deres oppskrift blir dømt på en særdeles nedverdigende måte.

Kari Jaquesson har ikke evner til å se omfanget av det hun sier og kommer nok aldri til å skaffe seg såpass mye kunnskap at hun kan være en god motivator for de som virkelig sliter.
Det må andre koster til.
Det trengs fagekspertise for årsaken til flesket finnes i hjernen og ikke pga latskap.

Dette er noe alle med normal hjerneaktivitet og med gode holdninger til sine medmennesker er klar over.
Jeg antar at det samme gjelder for deg som journalist

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Uten at jeg er lege så synes jeg det er mistenkelig at de overvektige kan bortforklare ting med gener osv. Folk var tynnere før, og nå er de feitere. Folk spiser mer og trener/er i aktivitet mindre.

Jeg merker på meg selv og dama at hvis man har lav aktivitet, samtidig som man har det man kanskje vil regne som normalt inntak over lengre tid. Så vil man faktisk gå opp.

Min mening er at det blir for dumt å skylde på sykelig fedme blabla i de fleste tilfellene. Misforstå meg rett, men slike unnskyldinger burde høre til unntakene, og ikke noe alle gjemmer seg bak.

Myndighetene burde stimulere til at folk har et sunnere kosthold, samtidig som treningstilbud og fysiske aktiviteter blir billigere. 550 kr i måneden for et helsestudio er dyrt for veldig mange. Samfunnsøkonomisk hadde det sikkert også vært gunstig for staten også.

Jeg synes spis mindre (jf. sunnere) og tren mer burde være normen, i steden for noe de overvektige mener er et diskriminerende utsagn

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

…BTW: Veldig skamfull over alle skriveleifene mine :(

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Overvektige mennesker spiser for mye og er for lite aktive. Det gjentar seg gang på gang. Overvektige mennesker klager over at de aldri går ned i vekt og at de mosjonerer mye og spiser sunt og lite. Problemet er at de er for syke til å se at det de sier ikke stemmer med virkeligheten. De mosjonerer nesten ikke i det hele tatt. På grunn av vrangforestillinger tror de det å sitte på en ergometersykkel med et magasin foran seg og trå pedalene rundt i knappe 20 minutter er mye mosjon. Når de så kommer hjem føler de at de har fortjent en belønning og tar en “liten” sjokolade og slenger seg på sofaen og tenker at denne uka har de trent 4 ganger. Riktignok har de spist to gulrøtter og noe salat, men bare for å føle seg bedre etter å ha stappa i seg en stor porsjon lasagne eller en hel pizza.

De lever i fornektelse og lider av vrangforestillinger og det i seg selv gjør at de per definisjon er syke.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg trener styrke og kondisjon 3-4 ganger i uka, og spiser normalt. Trening for meg er like obligatorisk som å gå på jobb. Klokka ringer tidlig på morgenen, og man må stå opp for å rekke jobb kl 8. Tenker mange ganger at det hadde vært godt å sove frempå, men like fullt står vi opp og kommer oss avgårde. Slik er det med treninga også. Føler meg sliten idag, men likevel tar jeg treningsbag’en med meg og går på trening.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Vær lykkelig med deg selv som overvektig, men innse at du må legge om livsstilen.” Du er klar over at ved å bruke ordet “men” i denne setningen motsier deg selv? Du sier en ting – setter MEN imellom og dermed sier du at det du først sier ikke lengre gjelder – for så å si det du EGENTLIG mener sist i setningen. MEN står på språkrådets liste over sabotasjeord ;) – bruk OG i stedet!

Jeg har vært overvektig mesteparten av livet – vært inaktiv og sikkert spist feil og for mye. Jeg har prøvd ALT av slankekurer, og ofte gått raskt ned og vops – raskt opp igjen etterpå.
Så jeg gikk inn for å endre livsstil i fjor. I ett år(!) spiste jeg etter GR/vektklubb (1600 kcal pr dag), og trente. Jeg har aldri vært så standhaftig og viljesterk. HVER dag gikk/jogget jeg 45 minutter, i tillegg trente jeg hard styrke med pt 4 ganger pr uke. Jeg gikk opp 2 kg i fettmasse… (målt på elixia-spesialvekt). Forklar meg så hvordan “spis mindre – tren mer” skal være en løsning for meg? og for så veldig mange med meg? Ser mange “alltid slanke” mennesker som påstås å ha løsningen for feite folk.

Løsningen har jeg nå funnet – lavkarbo. Ved å kutte karbo har jeg UTEN å trene gått ned 10 kg. Jeg må passe kcal noenlunde i tillegg – men jeg er tydeligvis veldig sensitiv for karbo.
Så med samme kcal innhold som under GR/vektklubb der jeg gikk OPP i vekt – går jeg nå ned nesten 1 kg i uka… er fedme fremdeles ikke en sykdom for mange av oss? Å være karbosensitiv og/eller ha insulinsresistens er et problem for så mange som alltid har fått høre spis mindre – tren mer. Tro meg – de fleste har prøvd – uten å lykkes.
Jeg ønsker at alle skal ha LITT mer empati og respekt for de som sliter med fedme. Den andelen som er feit fordi de pakker i seg “usunn” mat og ligger på sofaen hele dagen er i mindretall – dermed vil Karis utspill ramme TOTALT feil siden hun generaliserer. Fedme er en “sykdom” som må behandles individuelt, fordi det er mange årsaker til at vi blir feite – EN løsning fungerer ikke på ALLE!
Anbefaler alle som har prøvd “alt” av dietter uten å lykkes, eller som ikke klarer å endre kostholdet for godt å sjekke ut http://www.lavkarbo.no. Dette er et kosthold jeg kan leve på resten av livet – UTEN å sulte, UTEN å savne mat, UTEN å gå opp i vekt! Dessuten har jeg fått bedre helse (ref blodprøver) og har mistet 95 % av chrons-symptomene mine som tydeligvis ble trigget av karborik mat…

JMO

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

jeg er glad jeg er tynn…

det er ikke bare bare det heller…..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Marita Rekdal

jeg må si jeg blir sjokkert av å lese at du som tydeligvis er mor til denne jenta skriver “det eneste hun har gjort feil er å kommet til verden”?
det er litt feil å dra alle de “flotte” menneske under en kam. du vet jo forhåpentligvis som de fleste andre at så og si neste alle har sine problemer. det er jo selvfølgelig synd å høre på at jenta di blir mobbet pga. fedmen. men det er jo ikke bare mennesker med fedme som blir mobbet! og det er ingen her som skriver om hvor lat og lite tiltrekkende hun er. du som er familiemedlem bør jo motivere henne når du ser hun er så langt nede og holde henne opp, ikke vise svakheten din – men styrken og kjærligheten du har til henne. barn og ungdom kan være ekstremt ille når det kommer til å tøffe seg/mobbe – ja, voksne kan også det, men det finnes gode mennesker her i verden. jeg regner jo nesten med at dere har prøvd psykolog og forhåpentligvis støttekontakt.

lykke til videre

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Er det da en sykdom når kuren bare er å gjøre noe annet enn vi allerede gjør”?

FANTASTISK ARTIKKEL!

DU BEVISER AT BÅDE FEITE OG ALKOHOLIKERE KAN TAKKE SEG SELV!!

NEI; DET ER IKKE EN SYKDOM; DET ER BARE DOVNE VILJESVAKE FOLK SOM TRENGER ET HARDT SPARK BAK!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

det som irriterer vettet av meg er at man måler vekt med BMI. Body Mass Index. Ifølge BMI så må jeg ned i rundt 50 kilo for å være normalvekt. Jeg er 170 høy…så logikken der er like sprøyte gal som jeg er.

For det andre ser jeg noen neve kalorier her…det er, unnskyld om jeg fornærmer noen (men ikke egentlig), det mest idiotiske jeg har hørt. Slanking er en ond sirkel, man spiser mindre, men fordi kroppen har vent seg til å forbrenne såpass mye blir man jæskla sulten og begynner å spise stort igjen, dermed er man igang IGJEN.

Legene ropte varsko her når Fedon’s lavkarbo mat kom. Nå som norske damer har begynt med lavkarbo mat så hører du ikke mer om det. Takket være Fedon gikk jeg ned 35 kilo og skal ned 10 kilo til.

SLanking og telling av dustekalorier gjør jeg ikke. Jeg har sluttet med sukker og alt mulig…men ikke alle får til det. Er noe som heter spiseforstyrrelser også.

Men, nå gidder jeg ikke å s mer. Jeg er tydeligvis i fåtall her når jeg tenker at det hadde vært bedre om “helsekritikerne” sluttet å være ulldotter og lot folk gjøre som de ville med sin egen kropp når det gjelder “slanking”. For alle bør vi gå med uniform, ha samme hårkutt og se helt like ut.

Grøssende hilsen fra Ingvild.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Først vil jeg bare si at for meg kan alle mennesker selv velge hvordan de vil se ut. Det viktigste er å være fornøyd med seg selv. For meg spiller det ingen rolle om du er tynn, lubben, overvektig eller sykelig overvektig. Dere er alle like verdifulle som mennesker.

Men det viktige er at dette må være et bevisst valg og ikke gjemme seg bak forskjellige risikofaktorer.
Lavt stoffskifte, leptin ubalanse, feile bakterier osv er bare faktorer som kan påvirke/utlsøe overvekt.

Hovedproblemet som jeg ser For dem som virkelig vil være tynn (som ikke er fornøyd med sin egen vekt) er det at de ikke tar tak i problemet så tidlig som mulig.
Går du 3-5 kg så ta tak med en gang. Da er det mye lettere enn å prøve å gå ned 10-20 kg når du endelig går lei.
Får du ikke vekten ned selv om det bare er 5 kg for mye så test deg for de forskjellige risikofaktorene så får du hjelp før det blir “for sent” (altså vanskelig).

Kroppen vil kjempe med nebb og klør for å beholde vekten. Men det betyr ikke at det er umulig å gjøre noe med den.

Selv om du har diverse risikofaktorer som lavt stoffskifte etc så finnes det alltid medisiner og det bunner alltid ut i det samme.
Kaloriene må ikke overstige det du trenger. For kroppen lager ikke fett av ingenting. Fettet kommer ikke av seg selv. Og selv om kroppen din er helt i ulage (lager alt du inntar som fett, selv om det er fysisk umulig) så er fett fremdeles energi og kroppen vil forbrenne dette for å overleve.

Ja det vil være ekstremt vanskelig å gå veldig sulten, men du vil faktisk bli vant til det, men du må gi det tid. Spør en anorektiker og de vil fortelle at sultfølelsen endrer seg og blir mye mindre markant. Kroppen tilpasser seg av seg selv. Jeg mener ikke at overvektige skal bli anorektikere men sultfølelsen vil endre seg selv om det føles som om du kommer til å dø i begynnelsen.

Hvis det er ekstremt vanskelig å gå ned i vekt så må du ta en medisinsk undersøkelse og ta medisiner. Ikke gjem deg bak at du har en sykdom som gjør deg “feit”. Det har du ikke, men du har en sykdom som gjør det vanskeligere å holde deg slank.

Jeg er heldig og klarer å holde meg slank (vært det hele livet) selv om jeg faktisk legger veldig lett på meg. Fyker fort opp 3-5 kg hvis jeg “koser” meg for lenge med god mat. Jeg må hele tiden passe på hva jeg spiser og drikker. Ikke sukker utenom litt i helgen. Ingen brus selv ikke sukkerfri. Ingen te med sukker, lite karbohydrater, mye frukt og grønt. Yogurt uten sukker og fett. Ingen melk, forsiktig med smør, ingen fete pålegg. Sunn middag (kjøtt med lite fett, styrer unna ku). Drikker kun vann og spiser veldig små måltider gjennom dagen.
Mange av mine kolleger og venner tror jo at jeg er syk siden jeg spiser så kontrollert og mener at jeg går jo glipp av de gode ting i livet.
Men til gjengjeld så slipper jeg å kjøpe nye klær, kan gå lett i trapper og på tur uten å frykte ekstra slitasje på skjelettet og jeg føler meg veldig bra.

Føler du at du vil ned i vekt så søk hjelp fortest mulig. Risikofaktorene (årsakene) til overvekt varierer veldig fra person til person. For noen er det fysisk sykdom for andre er det psykisk. Men fedme i seg selv er ingen sykdom før du når punktet der du bikker over i farlig overvekt.

Noen kilo for mye er ingen krise og kan faktisk være bra å ha i reserve i tilfelle du blir syk (f.eks kreft som mange får). Får jeg en alvorlig sykdom så er det en sjangse for at jeg stryker med ettersom jeg ikke har noen energireserve (fette) å tære på :/

PS: det er ikke lett å være tynn for vi hetses like mye som de overvektige. Men det er mer “legitimt” å “mobbe” oss tynne. For vi er jo så heldige at vi tar oss jo ikke nær av det.. eller?
Jeg får alltid høre at jeg er så tynn,. du har jo ikke noe vondt av å spise mer kake/mat/sjokolade osv. Ofte kommer dette fra misunnelige mennesker som bare vil “mobbe” meg litt. Men ingen forstår at det er hard jobb som holder min kropp slik den er. (og jeg er ikke sykelig tynn, har bmi på 19,5)

Lykke til til alle der ute som vil ned i vekt. Og ikke misforstå Kari. Hun mente ikke at det ikke finnes sykdommer som kan påvirke vekten men at fedme i seg selv ikke er en sykdom (sykelig overvektig er en annen ting, men der finnes jo sykelig i navnet). All fedme kan bekjempes du må bare finne de rette virkemidlene for deg..

PPS: Vet dere at noen spiser i søvne og dermed legger på seg uten å være klar over hva det kommer av? Google litt så finner dere diverse søvnforstyrrelser som faktisk tar kontroll over kroppen i søvne. Underbevissheten tar kontroll og spiser det den vil. Helt sprøtt men sant. (noen har tilogmed forsøkt å låse kjøleskapet, men underbevissheten vet jo hvor nøkkelen er så det hjelper ikke. En dame stekte koteletter i søvne, dagen etter så kunne hun ikke skjønne hvor kjøttet var blitt av :/

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er nok noe genetiske forskjeller inne i bilde her, men jeg tror nok store deler av de som skyder på genetikk ofte bare er litt for glad i mat og litt for lite glad i å trene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Når det gjelder lavkarbo-dietten: Denne dietten passer godt for folk med lavt til middels aktivitetsnivå, men jo mer/hardere du trener jo større behov har du for karbohydrater.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Frodig? Pent ord for tjukk…..Valpefett? Pent ord for tjukke barn.

Hvorfor er det slik at i det samfunnet vi lever i så blir flere og flere overvektige? Dårlig mat (ferdig mat), for mye raffinert sukker og brus, lite “hverdags mosjon” (mrk: gå i trapper, gå til butikken, vaske huset m.m)

Trening: hvorfor trener vi ikke? “Har ikke tid”, “har ikke råd”. Unnskyldinger! Alle har tid til å ta seg en tur eller løpe i 30min, stå opp 1 time før om morgenen! Naturen er gratis…..

Alle valg man tar her i livet er basert på egen VILJE!!

Jeg nekter å tro at en person som trener 2 ganger i uka og spiser mellom 1500-1700kcal ikke går ned i vekt.. Hjelper ikke å sitte på spinningsykkelen i 1 time hvis man ikke “gir jernet”. Øk på motstanden, ikke hver redd for å kjenne blodsmaken eller melkesyren…..

Å gå ned i vekt er en prosess, samme som å gå opp i vekt. Å gå ned i vekt skal ikke være en quickfix! For å gå ned i vekt og holde vekt må man omstille seg 100%, det er en livsstil.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Ingen te med sukker, lite karbohydrater, mye frukt og grønt. Yogurt uten sukker og fett. Ingen melk, forsiktig med smør, ingen fete pålegg. Sunn middag (kjøtt med lite fett, styrer unna ku). Drikker kun vann og spiser veldig små måltider gjennom dagen.”

Håper du har nær oppfølging av lege – lite karbo OG lite fett er ensbetydende med stort inntak av protein – noe som kan være direkte helseskadelig!

Synes det du sier om sult og viljestyrke er helt horribelt – har du en spiseforstyrrelse? Det å overse et kroppslig basalbehov som sult er helt hull i hodet – du motarbeider din egen kropp! Hvem lar være å drikke om man er tørst? Eller lar være å sove når man er trøtt? Se heller på hvorfor du er sulten. Jeg tror DU er sulten fordi du spiser totalt feil – og kroppen din er desperat etter næring den kan omdanne til energi. Du er underernært – ikke rart du legger på deg tvert du spiser litt mer en dag – kroppen din VET jo at disse gode tider vil ikke vedvare, lagre, lagre, lagre! Du spiser mye frukt – men sier at du ikke spiser sukker – vet du at frukt ER sukker i sin fineste og lettest omsettelige form?

Alle dere som preker mindre mat og mer trening som den ULTIMATE løsning for feite folk – undrer dere ikke hvorfor dette ikke funker? (Tro meg – 99% av oss har forsøkt – opptil flere ganger…) Når ting ikke funker – hvorfor fortsette da – hvorfor heller ikke finne en løsning som faktisk fungerer?

Lavkarbo er et vektregulerende kosthold UTEN SULT – slik at man ikke er avhengig av viljestyrke for å holde vekta. Man kan spise masse ren mat som kylling, kjøtt, fisk, egg, bacon og flust med grønnsaker. oster og fløtesauser – og gå ned i vekt! ELLER om man er undervektig – gå OPP i vekt. Et stort antall mennesker som har prøvd ut “mindre mat mer trening” med begredelig resultat i mange år har forsøkt lavkarbo. Det fungerer! Så hvorfor i HULESTE roper det store koret fremdeles mindre mat mer trening? Hvorfor er det ingen som sier – FLOTT – en løsning som fungerer for DEG! ?

Skinnhellige mennesker som kritiserer andre de ikke engang kjenner, ikke vet hvilken bakgrunn de har osv har jeg ingen respekt for. Begynn å BRY deg istedet… det store flertall av feite mennesker er det ikke av eget bevisst valg, akkurat som de altfor tynne ikke er det av bevisst valg (men disse er det jo ikke legitimt å mobbe offentlig da…).

Jeg tar nå ansvar for min egen vekt – så synes jeg hylekoret av “perfekte” mennesker som fordømmer andre skal drite i MIN vekt – og bry seg om sin egen istedet! ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Etter att jeg leste om Jørgen Foss og Landsforeningen for overvektige og svarene han gav lesere i VG har jeg fulgt med på kommentarene som har kommet under og i ettertid av saken. Mange argumenterer med «det var ikke fete folk før». Jo det var det, fete folk har eksistert like lenge som menneskeheten har eksistert, det er ikke noe nytt som har dukket opp nå. Vi er alle skapt på forskjellige måter. Noen er fete, men er både i bedre form og friskere enn en person som er innen A4. Men alt omkring alt fra gener til livsstil, dyr mat eller billig mat, sjukdom eller psyke. Det finnes ikke en fasit på hvorfor noen er fete eller ikke. Og når jeg nå leser innlegg om att det bare er å hoppe ut av sofaen og begynne å trimme, slutt å ete feit mat, snop, sjokolade, alt er din egen skyld fordi du er feit. Feite er dumme fordi dem har lav utdanning. Feite er sytete og finner på unnskyldninger for att dem er feite, Feite skal ikke ha samme rettighetene som andre til jobb for de er ikke like produktive. Feite fyller opp helsekøen og bruker «plass» som andre mer produktive og (siden feite er dumme) intelligente mennesker har behov for. Dette har som regel vært det som har gått igjen og igjen. Viss dette er en mening som det fleste sitter med gir det «lov» til å være nedsettende til en med vektproblemer. Og det er jo det Jørgen Foss og Landsforeningen for overvektige vil ha bort. Og hvorfor må vi være i et samfunn med A4? Og har det ikke vært nok fokus på kroppfiksering? Og viss vi voksne skal gå rundt og fokusere og telle kalorier for ikke havne utenfor det som er normalen sender vi et dårlig bilde videre til neste generasjon. Når en normal åtteåring sitter i et bursdagsselskap og sier i fullt alvor «nå må jeg slanke meg, for jeg har spist så mye gele.» skremmer det meg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Problemet med overvekt er sammensatt men arv er en svært tydelig faktor som spiller inn. Man behøver ikke være forsker for å observere arvefaktoren hos mennesket, den er allerede rimelig godt dokumentert i biologien fra før av. På samme måte som man kan arve anlegg for tynt hår, faren for diabetes, astma og allergier så arver man anlegg for fedme. Jeg er selv arvelig belasted for overvekt, på samme måte som min far og min bror. Jeg veier alt jeg spiser i gramsvekt og trener mer enn noen jeg kjenner, alt for å kunne opprettholde en normalvektig fysikk. Selv med ekstreme tiltak så bærer jeg overvekt i magepartiet, altså det fettet indremedisinere definerer som helsefarlig overvekt. Min bestefar, min far og jeg har altså svært lik kroppstype og ingen har hatt liten aktivitet eller dårlig kosthold – tvert om!

Jeg har venner som har en annen kroppstype, de er tynne og gjerne høye på samme tid, med sparsom muskelmasse. De er av den typen som kan spise en stor pizza alene et par ganger i uken og kose seg ordentlig med hva de vil hele helgen igjennom uten å øke i vekt. De samme menneskene sliter også med å bygge muskelmasse og har moderat effekt av vektbasert trening osv. Hvordan tror tror du opphavet deres ser ut? Akkuratt som dem! Bombe? Neppe.

Så la oss nå avslutte dette surret med at fedme KUN kommer av overspising og latskap, det er helt utrolig at noen i det hele tatt kan være så kunnskapsløs og mene det i 2010? Trodde verden var mer opplyst. Om forholdet skulle være så statisk basert på kosthold så skulle jo ALLE veid det samme ved fødsel, men faktum er at fødslevekta varierer mye, nettopp fordi vi IKKE er identisk utstyrt rent fysisk! Vi er et resultat av vårt opphav og må utifra de faktorene styre livene våre så godt vi kan. Altså må jeg som er arvelig belastet med evnen til legge på meg passe ekstra godt på hva jeg spiser – andre igjen slipper dette grunnet en noe mer “heldig” disposisjon utfra gener og arvematriale.

Case closed.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

En kjekk måte å holde kiloene unna på er å ikke ha råd til bil.Og sørg for alltid å ha litt dårlig tid til buss og tog så du må løpe i full fart for å rekke den.
Men selvsagt, jeg er klar over at ikke alle er så heldige,men tvinges til å kjøre eller bli kjørt fra dør til dør…det er forresten ikke kiloene man holder unna i og med at muskelmassen øker for hver gang man bærer blytunge poser fulle av normal mat opp bakkene hjem fra butikken. Du får styrketrening utholdenhetstrening og kaloriforbrenning i ett smekk. HUSK REFLEKS på mørke høstkvelder-ellers kan man lett bli meid ned av overvektige bilførere som er på vei til treningsstudio….i sin jakt på en sunnere kropp. Flott det,men ikke verdt å bli trafikkoffer for slikt.Når du kommer heseblesende hjem ,kan du sette posene ned ,og belønne deg selv med en porsjon hjemmelaget lime-sorbet som takk for treningsøkten før du lager linsesuppe med reker til middag.Eller omvendt.Linser og reker er billige proteiner. Mye sunn mat er billig.Rekene koster 19 kroner kiloen for frosne og så piller du dem selv gratis.Det treningssenteret ikke har er frisk luft og vakker stjernehimmel eller skyer du kan se på på turen hjem.Hvis det regner får du en usedvanlig frisk opplevelse som du vil være glad for etterpå når du kommer inn i varmen.Sukker er billig men xylitol,bjørkesaft,er en mye bedre søtstofftilsetning som finnes i en mengde matvarer,men du får det på helsekosten i løs vekt.Ellers er det andre søtstoffer,som STEVIA som det er opprettet en folkeaksjon på fjesbok for å få tilbake i handelen.Sukkerindustrien hadde vel pressa på og fått sin vilje.Det er jo digre markeds krefter der ute som VIL AT DERE OVERVEKTIGE SKAL FORTSETTE Å SPISE JUNK. At fedme forklares som sykdom er legeindustrien meeget interressert i.TENK hvor mange milliarder de kan tjene på DERE. Jeg var fet en gang og gikk fra 83 til 65 kilo.Hvordan? Jeg ble vettskremt av tanken på at jeg kunne komme til å ese ut uten stopp,så jeg halverte matinntaket.Så for meg et skrekkscenario av en diger klump fett.Lårene gnisser mot hverandre man svetter og alt er et ork….Den dagen var det bare å go for it; halverte mengden av alle måltider uten å ta vekk en eneste matsort.Sjokolade,kaker is,jatakk-men bare en brøkdel.Grethe Roedeinspirert.TAKK og lov for at jeg gjorde dette,jeg så ut som en flodhest på det verste.Tror jeg fikk litt hjelp fra oven,for jeg nevnte det i aftenbønnen.Det artige var at jeg dro til Afrika det året og bodde der en stund.White Big Mama on the run.Svetten silte og dårlig mat var ikke å oppdrive.Svømte mye og sakte men sikkert gikk vekte tilbake til normalen.Antagelig er det noen fedmeformer som kan betegnes som sykelige,akkurat som man har frivillig og ufrivillig sex,so to speak.ØH?
Good life mission!(nei,ikke den derre kristne klamme sekten) Gode ønsker rett og slett.Hei:-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00