av Francis Lundh | 17. september, 2010  

Hvorfor skal vi ikke gi HPV-vaksine til gutter?

Som en liten forlengning til gårsdagens blogg om eventuell grådighet i industrien kontra eventuell gjerrighet hos Legemiddelverket, kan det være verd å merke seg at sistnevnte går inn for at HPV-vaksinen skal være tilgjengelig på forhåndsgodkjent refusjon for jenter mellom 14 og 16. Det er bra. Vaksinen forebygger HPV-viruset, som er knyttet til underlivskreft hos kvinner. Men det jeg tror mange fortsatt ikke er klar over er at vaksinen også kan forebygge kreft hos  menn. Og ikke bare underlivskreft (peniskreft er forresten veldig sjeldent etter det jeg har skjønt), men også kreft i endetarm, luftveier og mandler hos begge kjønn. Skyld på den seksuelle revolusjon (les: oralsex). Vi har tidligere skrevet her på VG Nett om at vaksinen antakelig beskytter mot langt flere  kreftformer  en bare livmorhalskreft, og faktisk mener enkelte det er belegg for å si at homofile menn har større risiko for å få endetarmskreft som følge av viruset, enn kvinner har for å få lilvmorhalskreft. Da gjenstår det et aldri så lite likestillingsspørsmål: Hvorfor vil ikke staten sponse vaksinen for også gutter? Hva slags dokumentasjon er det som mangler for at gutter skal få det samme tilbudet?

Vaksinen ser for meg, som riktignok ikke er noen medisiner, ut som en liten revolusjon. Kampen mot kreftsykdom avtar ikke med det første. Dersom man kan finne ut flere av årsakene til kreftsykdom, identifisere virus som øker risikoen for de forskjellige kreftformene og lage vaksiner mot dem, er det fantastisk. Jeg tror det er et tidsspørsmål før vaksinen tilbys gutter, og også jenter i flere aldersgrupper, i statligsponset form.  Nå kan du kjøpe den på apoteket, men dosene koster rundt 3000 kroner.

Det er ikke veldig kontroversielt å ville ha sponsede HPV-vaksiner også til gutter, flere eksperter har hevdet dette før. Det som bør være mer kontroversielt er hvorfor myndighetene mener at det er rett å forskjellsbehandle jenter og gutter, og bare gi et, for privatpersoner dyrt legemiddel, til den ene gruppen, når det antakelig er svært nyttig for dem begge. Det virker i alle fall litt merkelig at man skal vente med å tilby dette til flere.

Kom gjerne med dine innspill i kommentarfeltet!

PS! Glemte å føye til at en kjekk bonus ved vaksinen er at den også forebygger kjønnsvorter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00